Hoppa till innehållet
Foto: Erica Lång
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

"Teknik och vård är en oslagbar kombination"

Publicerad: 6 september 2017

Mats Rönnqvist ville jobba inom vården och samtidigt få nytta av sina erfarenheter inom it-världen. Röntgensjuksköterska blev svaret och en för honom oslagbar kombination.

Hej, vem är du?

– Jag heter Mats och bor i Knivsta. Jag är gift och har två barn och en 40-kilos schäfer.

Varför har du valt att läsa till röntgensjuksköterska?

– Mitt beslut att läsa till röntgensjuksköterska avgjordes nog en kväll på ett sjukhus för några år sedan när jag gjorde inhopp i en luciagrupp. Vi lussade på en geriatrikavdelning och det var verkligen glädjande att se ansikten lysa upp till våran stundtals lite småfalska julsång. När jag sedan kom hem försökte jag hitta något inom vården som skulle passa mig och tyckte att röntgen passade mig bäst. Då skulle jag ha nytta av min bakgrund som IT-konsult och mitt gamla intresse för fysik, och de kundkontakter jag haft som konsult skulle ersättas av patienter. Det blev avgörande för mig att kunna hjälpa människor och ha kvar mitt teknikintresse. Det är en oslagbar kombo.

Varför valde du Luleå tekniska universitet?

– För länge sedan läste jag statskunskap och engelska som fristående kurser vid Luleå tekniska universitet och trivdes väldigt bra. Dessutom finns det mycket roliga aktiviteter här. Roligaste minnet från mina tidigare studier är dataklubben LUDD. Den verkar finnas kvar, så den ska jag besöka under nästa campusvecka.

Hur är det att läsa på distans?

– För mig funkar det perfekt. Jag gillar att planera och organisera mina studier. Dessutom har jag stor vana sedan tidigare att läsa in kurser och plugga till prov. Det krävs en del disciplin och planering för att lyckas och mitt bästa tips är att inte skjuta upp något.

 Vad tycker du om inneveckorna på universitet i Luleå?

– De är verkligen roliga och givande, Det är då vi samlas för att knyta samman teori och praktik som förberedelse inför våra perioder med praktik ute i verksamheten inom vårdsektorn. Ofta har vi fått uppgifter att läsa på inför campusveckan så när vi kommer till utbildningssalarna är vi väl förberedda för lektioner eller laborationer.
Det är också kul att träffa lärarna. En del av dem möter man först via fjärrverktygen och då har man chansen att ställa spontana frågor om utbildningen eller något som man funderat på men glömt att fråga tidigare.

Vad är roligast med utbildningen?

– Jag tycker att det är kul att lära sig nya saker och det här är nog bland de roligaste jag gjort i mitt liv. Jag försöker ha så kul som möjligt medan jag lär mig och samtidigt försöker jag utveckla mig själv genom att lära mig av klasskompisarna hur de berikar sina liv och jag delar med mig av mina egna erfarenheter. Vi försöker ofta gå ut och äta eller fika tillsammans och ta vara på den här tiden och göra den till något minnesvärt.

Vad är mest utmanande?

– Att inte falla för frestelsen att sätta sig framför TV:n hemma. Det är lätt att fastna där.

Hur viktig är den verksamhetsförlagda utbildningen och fältstudier?

– Praktikperioderna ansluter alltid i logisk följd till den föregående teorin och praktiska övningar i labbmiljön på campus innan vi beger oss ut i verkligheten. Det som är riktigt bra med praktikperioderna är att man får en verklig inblick i hur det fungerar och en bonus är att man har möjlighet att skapa kontakter med personalen. Något som jag alltid gör innan en praktikperiod är att jag tänker igenom vilka moment som kan behöva lite extra repetition, sedan skriver jag upp det på en lista och sedan planerar jag tillsammans med handledaren hur jag ska kunna nå mina mål.

Vad vill du göra efter utbildningen?

– Till att börja med vill jag jobba så jag kan börja betala av studielånet, men det finns så mycket intressant att vidareutbilda sig till inom yrket. De flesta jag talat med under fältstudierna och praktiken har antingen forskat, vidareutbildat sig eller befinner sig mitt i en vidareutbildning.

Vad skulle du ge för tips och råd till den som funderar på att söka utbildningen?

– Utbildningen är mycket intressant och berikande. Bäst av allt är att den utförs av kvalificerade lärare med en bakgrund eller att de är verksamma inom området. De delar frikostigt med sig av det som inte står i några böcker, men som kan vara avgörande för att du ska lyckas med din utbildning och nå ditt mål att bli en bra röntgensjuksköterska.