Hoppa till innehållet
Foto: Erica Lång
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

"Utbildningen är det roligaste jag gjort"

Publicerad: 23 mars 2020

Valdrina Kastrati har gått utbildningen till röntgensjuksköterska vid Luleå tekniska universitet. I dag arbetar hon på Malmö sjukhus.

Hej, vem är du?

– Hej, jag heter Valdrina och är en 24-årig tjej som bor i Malmö . Jag har pluggat vid Luleå tekniska universitet till  röntgensjuksköterska på distans.

Varför valde du att läsa till röntgensjuksköterska?

– Jag har alltid varit intresserad av vården och av att hjälpa människor. Men jag är en känslig person och blir väldigt lätt rörd. Det höll mig tillbaka från att arbeta inom ett yrke som jag älskar. När jag fick mer kunskap om vad en röntgensjuksköterska gör, om den viktiga roll de har för patienternas hälsa kände jag att det var ett yrke för mig. Det passar mig att träffa många patienter på en dag och att mötena är korta.

Varför valde du Luleå tekniska universitet?

– Distansutbildning till röntgensjuksköterska fanns bara i Luleå när jag sökte. Det var anledningen till att jag valde just Luleå tekniska universitet och jag är så glad att jag gjorde det. Jag trivdes jättebra.

Hur var det att läsa på distans?

– Så skönt! Jag planerade min egen tid, men jag tror det bästa av allt var att sitta framför datorn, att kunna vara med på seminarium eller föreläsningar i pyjamas.

Vad tyckte du om campusveckorna på universitet i Luleå?

– Det var väldigt mycket att göra. Vi träffades och diskuterade med varandra live. Vi  hann lära oss mycket på de få dagar vi var där. Dessutom hade vi många praktiska moment och det längtade vi alla till extra mycket.

Vad var roligast med utbildningen?

– Jag tyckte att det var fascinerande att en distansutbildning kan föra ihop en hel klass från alla håll i Sverige. Jag tackar utbildningen och speciellt mycket Luleå för mina tre bästa vänner, en bor i Halmstad, en i Göteborg och en i Gävle. Campusveckorna förde oss samman och vi längtade alltid till nästa  gång vi skulle till Luleå.

Vad var mest utmanande?

– Det är inte särskilt motiverande att kunna ta sig upp varje dag för att sitta och plugga själv. Det kan vara jättejobbigt. Ibland kan friheten man har över sin egen tid ta över.

Vad tycker du om den verksamhetsförlagda utbildningen och fältstudierna?

– Jätteviktiga! Mina fältstudiedagar hjälpte mig att se hela bilden av vad en röntgensjuksköterska gör. Det motiverade mig att fortsätta studera vidare. Verksamhetsförlagda utbildningen var ännu roligare för då fick vi testa alla våra teoretiska kunskaper.

Vad skulle du ge för tips och råd till den som funderar på att söka utbildningen?

– Sök! Jag lovar att du inte kommer att ångra dig! Det är det roligaste jag har gjort och det är så mycket mer som väntar på oss där ute i arbetslivet. Men tro inte att det är enkelt på grund av att det är en distansutbildning. Det krävs att du är villig och har disciplin för att lyckas.

Vad har du gjort sedan du slutade utbildningen?

– Jag arbetar på Malmö universitetssjukhus, på akutröntgen. Jag har även vidareutbildat mig till estetisk injektionsbehandlare. Jobbet på akutröntgen är intensivt, du vet aldrig vad som ska hända, ena stunden sitter du och har inget att göra, andra stunden är det fullt i väntrummet. Jag är väldigt glad över att jag valde att utbilda mig till röntgensjuksköterska. Det är något av det bästa jag har gjort