Hoppa till innehållet
Foto: Privat
Victoria Bergqvist och Henrietta Stridsman Möller tillsammans med deras handledare Dr Moreno, kontaktperson och rektor vid AICASA, universitet i Antigua.

"Det handlar om hela människan"

Publicerad: 30 september 2015

Victoria Bergqvist och Henrietta Stridsman Möller är nyutexaminerade sjuksköterskor. De åkte till Karibien för att samla material till sin c-uppsats.

Hej, vem är ni?

– Vi är Victoria Bergqvist och Henrietta Stridsman Möller, två nyexaminerade sjuksköterskor som precis börjat vår karriär inom ett mycket spännande yrke. Under vår studietid på LTU åkte vi till Karibien tillsammans för att skriva vår c-uppsats, som handlar om omvårdnadsinterventioner som främjar livskvalitet vid vård i livets slutskeden.

Hur upplevde ni utbildningen?

– Utbildningen var rolig, men tuff. Det är mycket man ska lära sig och som man måste ha kunskap om när man sedan är färdig sjuksköterska. Det är högt tempo under utbildningen, men man har stor nytta av mycket man lär sig.  

När ni ser tillbaka på utbildningen, vad var det viktigaste ni lärde er?

– Det viktigaste vi lärde oss är nog att komma ihåg att det handlar om hela människan inte bara en diagnos. Personerna som vi ska vårda är sjuka, men det är inte sjukdomen som ska identifiera personen utan personen själv ska få sin plats och få vara delaktig i sin vård.

Ni valde att åka till Karibien i nio veckor för att samla material till er c-uppsats. Vad var det som gjorde att ni tog chansen att åka utomlands och varför just Karibien?

– Vi älskar båda att resa och upptäcka nya saker, platser och möta människor. Från början var det Henriettas idé att göra c-uppsatsen utomlands, men det var inte svårt att få med Victoria på tåget. Karibien lockade mer än biblioteket på LTU. Anledningen till varför det blev Karibien var att vi ville åka till ett land där man talade engelska, samt till ett exotiskt land i en världsdel som ingen av oss besökt tidigare. Sen att det blev Antigua och Barbuda, ett land ingen av oss ens visste fanns gjorde hela resan mer spännande och vi ångrar oss inte.

Vad var de största skillnaderna mellan sjukvården i Sverige och Karibien?

– De största skillnaderna mellan Sverige och Karibien var nog var fokus ligger inom vården. Vi är till exempel väldigt beroende av maskiner som datorer, droppräknare och sondmatspump med mera. I Karibien arbetar man mycket mer personligt och patientnära. Där står man själv och ser till att patienten får mat i sig via sonden eller att droppet går, istället för att förlita sig på en maskin. Sen använder de sig mycket av sina naturresurser, som till exempel Aloe Vera, när man ska ta hand om ett sår. Det är något som saknas här i Sverige.

Vilka viktiga erfarenheter tar ni med er in i framtiden från er resa?

– Det viktigaste vi lärt oss är nog att man inte behöver vara så beroende utav material som man kan tro eller känna i Sverige, med lite improvisation så går saker att lösa. Sedan tar vi nog med oss att man kan hjälpa patienterna mycket via kommunikation. Exempelvis genom att prata, även om de inte kan prata själva, så kan stressade situationer förebyggas och man kan skapa en lugn miljö.

Vad är det bästa med jobbet som sjuksköterska?

– Alla människor och deras livshistorier som man får ta del av.  Samt när man får känna att man har hjälpt patienten, att man har gjort något för att främja deras livskvalité. En annan sak som både är lite skrämmande, men samtidigt lite av tjusningen med yrket, är att man aldrig riktigt blir fullärd. Professionen och vetenskapen förändras likväl som att nya arbetsplatser och områden medför massvis med nya saker att lära sig. Detta medför att man inte tröttnar på att vara sjuksköterska i första taget, eftersom yrket är så föränderligt och det känns väldigt positivt inför framtiden.

Vad finns det för utmaningar inom yrket?

– Den största utmaningen är nog pressen som placeras på sjuksköterskor, allt som ska göras och fort ska det gå. Ibland hinner man nog inte riktigt med och man blir stressad vilket är ett stort problem inom yrket. Det är viktigt att ta vara på sig själv och ta en sak i taget, vi är bara människor.

Vem tycker ni ska söka till programmet för sjuksköterska och vilka råd skulle ni vilja ge?

– Den som ska bli sjuksköterskor bör vara en personer som är intresserad av att hjälpa andra. En person som kan sätta sig in i andras livssituationer och som kan acceptera andra människor som dem är. Empati är viktigt att kunna visa.

Ta tillvara på praktiska övningar och VFU:er. Utnyttja lärare och handledare, det är bara att fråga, fråga, fråga allt som ni bara undrar över. Ni kommer att ha igen det senare när ni ska börja jobba.

Relaterade artiklar