Hoppa till innehållet
Foto: Erica Lång
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

"Ett yrke som ger en otrolig valfrihet"

Publicerad: 19 mars 2020

När Nicklas Olofsson började på sjuksköterskeutbildningen vid Luleå tekniska universitet hade han jobbat med telefonförsäljning. Det var en erfarenhet som han tog med sig inför det nya yrket, att skapa relationer med människor och förstå deras behov. I dag arbetar han som sjuksköterska i den kommunala psykiatrin

Hej Nicklas, vem är du? 

– Jag är 33 år och är född och uppvuxen i Boden. Jag är en väldigt hemmakär person som trivs att umgås med min familj och nära vänner. Jag är även småbarnsförälder, så ni hittar mig garanterat i en lekpark så fort jag får en ledig stund.

Varför valde du att läsa till sjuksköterska vid Luleå tekniska universitet?

– Jag ville byta yrke och göra någonting helt annat, men jag hade lite svårt att komma till skott. Egentligen var det min fru som pushade mig mest till att söka sjuksköterskeutbildningen. Hon fick mig att inse att jag hör hemma inom vården. Det var tur att hon gjorde det för jag ångrar inte det beslutet alls. 

Vad gjorde du innan du sökte till utbildningen? 

– Jag hade jobbat på ett callcenter med telefonförsäljning sedan jag gick ut gymnasiet. Jag fick lära mig att ta kontakt och skapa relation med människor via telefonen samt försöka förstå kundens behov. Den lärdomen känner jag att jag kan använda mig av i sjuksköterskeyrket. Det handlar om att se patientens behov och skapa goda relationer så att patienten känner tillit till mig som sjuksköterska.

Vad lockade dig till att bli sjuksköterska?

– Att få känna att jag kan hjälpa en person som mår dåligt, att faktiskt må lite bättre. Sedan är det ett yrke som ger en otrolig valfrihet. Det finns stora möjligheter kunna få jobba inom ett område som man tycker är intressant. Det är inte många yrken som kan erbjuda det. 

Vad var roligast med utbildningen?

– Det måste vara alla praktiska moment där vi fick träna på att utföra omvårdnadsåtgärder. Simuleringar, rollspel och så klart fältstudier och verksamhetsförlagda utbildningar, VFU. 

Vad var mest utmanande?

– Det kan vara ganska högt tempo ibland och det krävs att man lägger ner tillräckligt med tid på studierna. Är man inställd på det så är det inga problem att hinna med.

I utbildningen ingår fältstudier och verksamhetsförlagd utbildning. Vad säger du om det?

– Det är väldigt viktigt. Det ger en unik möjlighet att få omsätta det man lärt sig. Det blir lättare att förstå teorierna när man får öva på att använda dem i en verklig situation. Man lär sig nya saker varje dag under en praktik och man lär sig saker om sig själv, när man ställs inför situationer och beslut man är ovan vid. Det är väldigt nyttigt. 

Hur var det att plugga vid Luleå tekniska universitet?

– Det finns mycket att göra på universitet för den som vill. Skolan erbjuder mer än bara studier. Det anordnas en massa aktiviteter och det finns mycket att engagera sig i vid sidan av studierna om man vill. Och det är duktiga lärare och föreläsare så jag har bara gott att säga om universitetet. 

Vad har du för tips och råd till den som funderar på att söka utbildningen?

– Sök! Bara gör det. Jag tvekade ett tag för att jag inte hade någon vårderfarenhet sedan tidigare och trodde att jag skulle få kämpa mer på grund av det. Men det behövs verkligen inte. Man får lära sig från grunden både i teori och praktik. Det viktigaste, anser jag, är att ha viljan. Då går det mesta.

Vad har du gjort efter utbildningen?

– Jag jobbade nästan ett år på hjärtavdelningen vid Sunderby sjukhus. Sedan ville jag av familjeskäl arbeta hemma i Boden, eftersom jag har småbarn. Nu arbetar jag som omvårdnadsansvarig sjuksköterska inom den kommunala psykiatrin i Boden. Det finns verkligen många möjligheter inom det här yrket.