Hoppa till innehållet
Foto: Erica Lång
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

"Hela världen som arbetsplats"

Publicerad: 27 mars 2018

Det som lockade Freja Saarela, Luleå, att söka sjuksköterskeprogrammet var möjligheten att kunna vidareutbilda sig inom många olika specialiteter och möta människor i olika livssituationer och med skiftande bakgrunder.

Hej, vem är du?

– Jag är Freja Saarela, 27 år och läser termin 4 på Luleå tekniska universitet. Utöver tiden jag lägger på studierna så styrketränar jag, jobbar extra som personlig assistent, umgås med vänner, reser och har ett stort intresse för matlagning.

Varför har du valt att läsa till sjuksköterska vid Luleå tekniska universitet?

– Luleå är min hemstad och därför valde jag att söka till Luleå tekniska universitet först och främst. Jag har alltid haft ett intresse att arbeta med människor och vård, så det blev ett ganska självklart val att då söka till sjuksköterskeprogrammet.

Vad har du sysslat med innan du sökte till utbildningen?

– Innan jag sökte till utbildningen har jag bland annat jobbat på ett gym i Luleå. Jag har även jobbat mycket inom personlig assistans.

Vad lockar med att arbeta som sjuksköterska?

– Möjligheterna till variationen i arbetet som sjuksköterska. Du kan vidareutbilda dig inom många olika specialiteter och har hela världen som arbetsplats.
Att vara sjuksköterska innebär att du kommer att få möta många olika människor med olika livssituationer och med skiftande bakgrunder. Att få hjälpa människor i utsatta situationer ger både patienterna och dig själv mycket.


Vad är roligast med utbildningen?

– Sammanhållningen med klasskamraterna och det stora engagemanget och tillgängligheten hos lärarna. Sen är den verksamhetsförlagda utbildningen och de praktiska momenten på laborationerna oerhört roliga och lärorika.

Vad är mest utmanande?

– En stor utmaning är att lära sig prioritera, planera och strukturera studierna. Studietekniken kan se väldigt olika ut från person till person och det kan vara en utmaning och ta tid innan man hittat den studieteknik man själv tycker fungerar bäst. 

Du har gjort verksamhetsförlagd utbildning. Hur viktigt är det att få komma ut i verksamheten som student?

– Det är otroligt viktigt. Jag tycker själv att det är då man lär sig som bäst och det är då man får omsätta allt teoretiskt och praktiskt man lärt sig. Man lär sig även att se hela omvårdnadsprocessen på ett enklare sätt då man får tillämpa den i praktiken.

Hur är det att plugga på Luleå tekniska universitet ?

– Det är ett bra universitet med en sammanhållen universitetsmiljö där allt finns samlat på nära avstånd. Detta innebär att det går lätt att träffa många nya vänner och kommunicera med lärare. Luleå som stad erbjuder ett stort utbud av friluftsliv, kultur och andra aktiviteter.

Vad vill du göra efter utbildningen?

– Jag vill specialistutbilda mig till företagssköterska eller barnmorska.

Vad har du för tips och råd till den som funderar på att söka utbildningen?

– Tiden på universitetet kommer att präglas av många nya erfarenheter, nya vänner och många utmaningar. Ett tips är att ta hjälp av exempelvis handledare, lärare, studievägledare, bibliotekets sökverkstad om du har frågor eller funderingar. Det är din studietid och de finns där för att hjälpa dig!
– Mitt råd är att inte tveka att söka om du gått i tankarna om att studera till sjuksköterska och har ett intresse för att hjälpa andra människor. Du kommer att utvecklas otroligt mycket som person.