Hoppa till innehållet
Foto: Erica Lång
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

"Jag ville testa livet i Norrland"

Publicerad: 14 mars 2018

Det som lockade Lugolobi Ayub från Malmö till Luleå var att få bo där det ibland på vintern är – 25 grader och på sommaren nästan aldrig blir mörkt. Som sjuksköterska ser han framemot att få hjälpa människor med olika bakgrund och kultur.

Hej, vem är du? 

– Hej! Mitt namn är Lugo och kommer jag från Malmö och har flyttat till Luleå i Norrbotten för att läsa till sjuksköterska. Jag är en positiv människa som älskar att träffa nya människor, vill lära mig nya saker och är en hjälpsam påg med empati, som dessutom är rolig.

Varför har du valt att läsa till sjuksköterska vid Luleå tekniska universitet?

– Självklart man vill ju studera på det bästa universitet i Sverige. Luleå tekniska universitet är unikt och en av de bästa i landet tycker jag. Sjuksköterskeprogrammet är välplanerat och jag ville också testa livet uppe i Norrland.

Vad har du sysslat med innan du sökte till utbildningen?

– Efter att jag jobbat som undersköterska i sex månader, både inom Malmö kommun och på ett privat äldreboende i Malmö, så bestämde jag mig för att läsa vidare till sjuksköterska.

Vad lockar med att arbeta som sjuksköterska?

– Att träffa och hjälpa människor. Inom vården träffar man människor med olika bakgrund, status och allt annat. Yrket kommer ge mig möjligt att träffa och bemöta människor med olika behov.


Vad är roligast med utbildningen?

– Haha! Jag får bo där det kan bli minus 25, men man åker fortfarande till universitet och livet är som vanlig. På sommaren blir det nästan aldrig mörkt och då hinner man göra mycket. Jag har träffat nya vänner, får åka skidor och simma, och har även lärt mig mycket om mig själv som människa. Den verksamhetsförlagda utbildningen är väldigt rolig eftersom man får vara ute i verkligheten och koppla ihop teorin med praktiken.

Vad är mest utmanande?

– Att det ovanligt kallt och mörkt på vinterna och att utbildning är mycket krävande, men det går att fixa allt till slut om man siktar på sitt mål att bli sjuksköterska.

Du har gjort verksamhetsförlagd utbildning. Hur viktigt är det att få komma ut i verksamheten som student?

– Det är viktigt eftersom man då börjar testa på hur det känns att vara en sjuksköterska, vad det behövs för att bli en bra sjuksköterska, kommunicera med patienterna och man får möjligt att utvecklas eftersom man kan jämföra den teoretiska kunskapen med den praktiska.

Hur är det att plugga på Luleå tekniska universitet?

–  Jag kan säga att det är mycket spännande och väldigt lärorikt på flera vis. Lärarna är hjälpsamma, universitet erbjuder flera olika fritidsaktiviteter och genom universitets websida är studenterna väl informerade och uppdaterade. På STUK, studenternas egna uteställe,  har studenterna kul efter tuffa tentor. Alltså det finns något för alla.

Vad vill du göra efter utbildningen?

– Jag vill jobba som sjuksköterska i några år för att sedan plugga till ambulanssjuksköterska.

Vad har du för tips och råd till den som funderar på att söka utbildningen?

– Till de som bor i södra Sverige och som tror att det är jättekallt här i Luleå vill jag bara säga - sök! Luleå tekniska universitet är ett unikt universitet och ett av det bästa universiteten att plugga på. Studentens framtid är lärarens mål på Luleå tekniska universitet