Hoppa till innehållet
Andreas Larsson Hammarlund 2
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

"Man kan jobba med nästan vad som helst "

Publicerad: 26 mars 2020

Andreas Larsson Hammarlund gillar att åka snowboard och uppskattar studentlivet vid Luleå tekniska universitet. Efter utbildningen vill han jobba ett tag och sedan vidareutbilda sig till specialistsjuksköterska.

Hej Andreas, vem är du? 

– Hej, jag är en kille på 23 år från Stockholm som nu läser sista terminen till sjuksköterska. Jag är väldigt aktiv av mig, både fysiskt och socialt. Och jag älskar humor. Dessutom är jag väldigt intresserad av hur saker fungerar relaterat till kroppen, som sjukdomar och läkemedel.

Varför har du valt att läsa till sjuksköterska vid Luleå tekniska universitet?

– För att jag älskar snö och att åka snowboard. Det får man uppleva och göra många gånger här uppe. Men jag hade också hört talas om det fantastiska studentlivet här.

Vad gjorde du innan du sökte till utbildningen?

– Då jobbade jag som undersköterska på en neurokirurgisk avdelning.

Vad lockade dig till att läsa sjuksköterskeutbildningen?

– Jag har alltid varit intresserad av patientnära vård, men även haft ett stort intresse av hur kroppen fungerar, som anatomi, psykiska och fysiska sjukdomar. Sjuksköterskeutbildningen ger en bit av alla de delarna och efter att ha jobbat som undersköterska ville jag utveckla mina kunskaper.

Vad är roligast med utbildningen?

– Det är praktiken och simuleringar där vi utför och visar de praktiska kunskaper vi har. Men jag gillar också träning av muskelminnet, som att till exempel att ta blodprover.

Vad är mest utmanande?

– För mig personligen är det att skriva rapporter, jag är mer av en praktisk person.

I utbildningen ingår fältstudier och verksamhetsförlagd utbildning. Vad säger du om det?

– Jag tycker det är givande och nyttigt för oss studenter att få gå ut i arbetslivet och lära oss, och att få visa det vi lärt oss tidigare, till exempel att ta blodprover. Det är helt olika saker att sitta på campus och beskriva hur man ska ta hand om en person och att faktiskt vara på plats och ta hand om personen på riktigt.

Hur är det att plugga vid Luleå tekniska universitet?

– Det är extremt roligt, det kommer folk från överallt i Sverige och pluggar här uppe, så man lär känna hur många som helst. Studentlivet bjuder på många olika aktiviteter och evenemang. Det finns restauranger, kaféer och gym på campus. Det finns någonting att göra för alla, oavsett vilka intressen man har.

Vad har du för tips och råd till den som funderar på att söka utbildningen?

– Om du är säker på att du vill plugga här på Luleå tekniska universitet, så råder jag dig att ställa dig i bostadskö för studentboende så snabbt som möjligt. Ett tips är att vara med på universitets nolleperiod, den är mycket rolig. Man får lära känna mycket nytt folk, får ännu mer information om utbildningen, och lär sig i vad och hur man kan engagera sig i.

Vad vill du jobba med efter utbildningen?

– En av de bästa sakerna med att vara sjuksköterska är att man kan jobba med nästan vad som helst och specialisera sig inom många områden. Min plan är att efter utbildningen få lite kött på benen på en vårdavdelning och sedan specialisera mig till antingen anestesi-, intensivvårds- eller ambulanssjuksköterska.