Hoppa till innehållet
Wiwica Sommer
”Vintern är ännu bättre än jag hade väntat mig”

Genom nätverket Nordkvist gör sjuksköterskestudenten Wiwica Sommer från Danmark praktik i Luleå under en termin. Hennes förväntningar på platsen och utbytet har hittills överträffats.

Foto: Foto: Karin Sjöberg
Hon reser till både Färöarna och Grönland

Tanja Pekkala passar på att göra praktik på Färöarna och Grönland medan hon går på sjuksköterskeutbildningen vid Luleå tekniska universitet. – Det är kul och intressant att träffa lokalbefolkningen och att få se kulturen i vården, säger hon.

Studieutbyte över gränserna

Grönland var värd för årets fältskola, som är ett studieutbyte för sjuksköterskestudenter. Under en vecka kunde studenterna ta del av föreläsningar och studiebesök. – Det är ett fantastiskt tillfälle att skapa nätverk, säger Päivi Juuso, lektor i omvårdnad vid Luleå tekniska universitet, som var en av föreläsarna.

Island
Bästa examensarbetet gjordes på Island

De åkte till Island för att göra sitt examensarbete på sjuksköterskeutbildningen vid Luleå tekniska universitet. Caroline Nilén och Izabella Nygren ville undersöka hur den palliativa vården fungerar där. Det har även utsetts till bästa examensarbete hösten 2021. – Det var annorlunda, men samtidigt var mycket likt Sverige, säger de.

nordplus
Fortsatt samverkan för studentutbyten

Studiebesök på Bergvikens äldreboende och barnavdelningen vid Sunderby sjukhus stod på agendan när lärare för sjuksköterskeprogram i Norden träffades på Luleå tekniska universitet. – Vi diskuterade möjligheterna för studentutbyten för sjuksköterskeprogrammen i de olika länderna, säger Päivi Juuso, koordinator.

Foto: Privat
Äldrevården på Island gav nya insikter

I termin fyra på sjuksköterskeprogrammet valde Mariana Alexis att göra sin verksamhetsförlagda utbildning inom äldrevården på Island. Landet lockade med sin kultur, befolkning och historia.

Foto: Privat
De gör sitt examensarbete i Karibien

Elin Nilsson och Alice Lejla Aghajan Ghazi går termin 6 på sjuksköterskeprogrammet vid Luleå tekniska universitet. De har valt att skriva sitt examensarbete i Antigua, Karibien. Från den 21 januari ska de under åtta veckor både skriva examensarbete och volontärarbeta på ett hospice. Följ deras resa via Instagramkontot sskantigua.