Nicklas_Olofsson_SSK_LTU
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

"Ett yrke som ger en otrolig valfrihet"

Publicerad: 21 augusti 2017

Nicklas Olofsson jobbade tidigare på ett callcenter med telefonförsäljning. De erfarenheter han tar med sig in i sjuksköterskerollen är att skapa relationer med människor och förstå deras behov.

Hej Nicklas, vem är du? 

– Jag är 30 år och är född och uppvuxen i Boden. Jag är en väldigt hemmakär person som trivs med att umgås med min familj och nära vänner. Jag är även småbarnsförälder, så ni hittar mig garanterat i en lekpark så fort jag får en ledig stund.

Varför har du valt att läsa till sjuksköterska vid Luleå tekniska universitet?

– Jag ville byta yrke och göra någonting helt annat, men jag hade lite svårt att komma till skott. Egentligen var det min fru som pushade mig mest till att söka just sjuksköterskeutbildningen och fick mig att inse att jag hör hemma inom vården. Det var tur att hon gjorde det för jag ångrar inte det beslutet alls. 

Vad har du sysslat med innan du sökte till utbildningen? 

– Jag har jobbat på ett callcenter med telefonförsäljning sedan jag gick ut gymnasiet. Jag fick lära mig att ta kontakt och skapa relation med människor via telefonen samt försöka förstå kundens behov. Annars kan du aldrig bli en bra försäljare. Den lärdomen känner jag att jag kan använda mig av i sjuksköterskeyrket, det vill säga att det handlar om att se patientens behov och skapa goda relationer så att patienten känner tillit till mig som sjuksköterska. Jag är glad att jag har fått den erfarenheten.

Vad lockar med att arbeta som sjuksköterska?

– Att få känna att man kan hjälpa en person som mår dåligt att faktiskt må lite bättre. Att jag kan göra skillnad och bidra till att patienten får en så bra upplevelse av sin vårdtid som möjligt. Sen är det ett yrke som ger en otrolig valfrihet, att jobba var du vill inom ett område som intresserar dig. Det är inte många yrken som kan erbjuda det. 


Vad är roligast med utbildningen?

– Det måste vara alla praktiska moment där du får träna på att utföra omvårdnadsåtgärder. Simuleringar, rollspel och så klart fältstudier och verksamhetsförlagda utbildningar. 

Vad är mest utmanande?

– Det kan vara ganska högt tempo ibland och det krävs att du lägger ned tillräckligt med tid på dina studier. Är man inställd på det så är det inga problem att hinna med. 


Du har gjort både fältstudier och verksamhetsförlagd utbildning. Hur viktigt är det att få komma ut i verksamheten som student?

– Det är väldigt viktigt. Det ger en unik möjlighet att få omsätta den kunskap man lärt sig. Det blir lättare att förstå teorierna när du får öva på att använda dem i en verklig situation. Man lär sig nya saker varje dag under en praktik och man lär sig saker om sig själv när man ställs inför situationer och beslut man är ovan vid. Det är väldigt nyttigt. 

Hur är det att plugga på Luleå tekniska universitet?

– Det finns mycket att göra på universitet för den som vill. Skolan erbjuder mycket mer än bara studier. Det anordnas massa aktiviteter och det finns mycket att engagera sig i på sidan av studierna om man vill. Det är duktiga lärare och föreläsare så jag har bara gott att säga om skolan. 


Vad vill du göra efter utbildningen?

– Jag har svårt att bestämma mig. Jag är intresserad av flera områden, men jag hoppas det ska klarna lite mer då jag haft min slutpraktik. 

Vad har du för tips och råd till den som funderar på att söka utbildningen?

– Sök! Bara gör det. Jag tvekade ett tag för att jag inte hade någon vårderfarenhet sedan tidigare och trodde att jag skulle få kämpa mer på grund av det. Men det behövs verkligen inte. Man får lära sig från grunden både i teori och praktik och det viktigaste, anser jag, är att man har viljan. Då går det mesta.