Hoppa till innehållet
Therese_lindh_vard_av_aldre
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

"Jag är den äldres ambassadör"

Publicerad: 15 oktober 2015

Therese Lindh tycker att hon har utvecklats enormt som sjuksköterska under utbildningens gång. Hon är den äldres ambassadör och försöker göra rätt bedömning i teamet och med närstående.

Hej, vem är du?

– Jag heter Therese Lindh, är 42 år och kommer från Råneå. Jag har jobbat sjuksköterska sedan 1993. Jag har flera års erfarenhet av arbete på sjukhus, men arbetar sedan två år på ett korttidsboende.

Det finns många inriktningar inom specialistsjuksköterska vid Luleå tekniska universitet, varför har du valt inriktningen vård av äldre?

– Jag valde min specialistutbildning för att jag ville studera och utvecklas i min profession. Äldrevård var inte mitt förstahandsval, men valde att gå den då distansutbildning passad mig. I efterhand är jag så glad att jag valt den här utbildningen. Jag lär mig så mycket för varje kurs som jag har användning av direkt.

Varför anser du att det är viktigt att ha en inriktning mot vård av äldre?

– Den här utbildningen har gett mig möjlighet att se saker på ett annat sätt. Förut såg jag symtom, nu tänker jag i första hand vad är det som orsakar det här. Jag kommer att ha nytta av mina kunskaper vart jag än kommer att jobba. Vi möter många äldre, inte bara på vård och omsorgsboenden, utan även inom både primär och slutenvården.

Utbildningen genomförs som ett nationellt nätburet program på halvfart, där sex lärosäten har en gemensam virtuell utbildningsmiljö. Hur fungerar det att studera på det sättet?

– Utbildningen fungerar perfekt, däremot är det periodvis jobbigt att både kombinera arbete och studier. Själv studerar jag lite i on-off perioder när det passar bättre med heltidsjobb, familj och studier. Har från i höst fått tre timmar ledigt per vecka och högskolepoäng. Den webbaserade utbildningen ger mig de bästa kurserna från olika universitet. Du kan välja att känna dig som självständig student eller göra som jag och hålla regelbunden kontakt med några av dina studiekamrater.

Vad är roligast med utbildningen?

– Det är att jag för varje kurs känner att jag lär mig något som är till stor nytta för patienterna. Att få kunskap trots lång arbetslivserfarenhet.

Vad är mest utmanande?

– Att vara den äldres ambassadör utifrån ett komplext helhetsperspektiv. Den äldre patienten är skör och kan reagera med svåra biverkningar jämfört med en medelålders person. Att försöka göra rätt bedömning i teamet och med närstående hur den äldre önskat ha det trots att hen har mist sin förmåga att kommunicera är en av de svårast uppgifterna. Utbildningen ger dig möjlighet till etiskt tänkande och reflektion.

Hur tycker du att ditt arbete som sjuksköterska har påverkats under utbildningens gång?

– Jag har utvecklats enormt som sjuksköterska. Exakt vad är svår bedömt, men att många symtom kan bero på läkemedel och som sjuksköterska våga stå på sig. Jag ser världen med helt nya glasögon, men framför allt har jag blivit enormt motiverad i mitt dagliga arbete.

Hur har utbildningen berikat ditt arbete och synen på äldre personer?

– Det är så roligt att arbeta med äldre, att själv reflektera över vad som är viktigt i livet och den äldre patienten är ofta mycket tacksam även för små insatser. Jag kan inte med ord beskriva hur bra den här utbildningen är. Äldrevård är inte prioriterad i grundutbildningen eller ur ett samhällsperspektiv är det tyvärr inte ett status yrke. Det är få som prioriterar att vidareutbilda sig till specialistsjuksköterska inom äldre vård, men behovet är stort och förväntas öka i framtiden.