Hoppa till innehållet

Studentsamarbete ger glesbygdsnytta

Publicerad: 15 januari 2016

Integrationskursens Norrbottensturné rullar vidare. Denna gång samarbetar drygt 100 ekonomstudenter vid Luleå tekniska universitet med Jokkmokks kommun. Syftet är att låta studenterna skapa regional nytta och få testa kunskaper i praktiken.

– Studenternas uppgift är att utveckla en affärsidé med tillhörande affärsplan där de utnyttjar den utveckling som sker och planeras i Jokkmokks kommun, säger Håkan Perzon som är kursansvarig.

Kursen har tidigare genomförs i samarbete med kommuner som Kiruna, Pajala, Överkalix, Övertorneå, Boden, Haparanda, Luleå och Sorsele. Och precis som föregående år är det upp till studenterna själva att identifiera vilka utvecklingsområden de anser som viktiga att fokusera på.

Ser stor potential i besöksnäringen

Jokkmokks kommun omfattar både nationalparker och världsarvet Laponia och kan både bjuda på polarnatt och midnattssol. Besöksnäringen i kommunen har utvecklats starkt de senaste åren vilket har inneburit en ökad etablering av bland annat aktivitetsföretag, restauranger och nysatsningar inom hotellområdet. Detta är något som flera av de 20 studentgrupperna har valt att bygga vidare på.

Bland affärsidéerna hittas både en multisporttävling, ett vintertriathlon, ett iscafé, en vinterbio och olika hotellkoncept där det finns en tydlig närhet till den storslagna fjällmiljön.

– Studenterna har presenterat idéer kring besöksnäringen som befintliga entreprenörer skulle ta till sig för att skapa ett mervärde för gästerna, säger Per-Olof Lindroth, vd för Destination Jokkmokk.

– Studenterna bidrar med nya perspektiv och deras hunger i att få applicera sina ekonomiska kunskaper syns i deras presentationer. Det är jätteroligt, säger Linnea Sigurdson, marknadsutvecklare och kommunikatör på Destination Jokkmokk.

Inspiration är största vinsten

Ulf Hägglund är vd för Strukturum, det lokala näringslivsbolaget i Jokkmokk. Ett fortlöpande samarbete med Luleå tekniska universitet ser han som strategiskt viktigt för att ännu bättre kunna hjälpa lokala företag att utveckla sina produkter och processer och att expandera sin marknad. Han ser potential i studenternas idéer och tror att flera skulle kunna komplettera varandra.

– Det här samarbetet ger oss en nyttig injektion av vad som skulle gå att utveckla inom Jokkmokks kommun. Vi undviker hemmablindheten som ibland kan vara ett hinder för utveckling, säger Ulf Hägglund och fortsätter:

– Jag tror också att det är lätt att bli alltför detaljfokuserad när företag ska startas, till exempel att behöva ägna en massa tid åt att lösa finansiering. Självklart är det också viktigt, men i grund och botten börjar nog lyckosamma och lönsamma satsningar med smarta idéer, visioner och ambitioner snarare än med kalkyler. Idéerna skapar drivkraft.

– I ett mindre samhälle som Jokkmokk är vi trots allt inte så många som kontinuerligt jobbar med företags- och utvecklingsfrågor. Risken är ganska stor att idéerna inte räcker till eller att orken tar slut. Därför är det jätteviktigt att få tillskott utifrån, till exempel som nu av studenter, som kan fungera som en katalysator och som ser på möjligheter ur ett annat perspektiv. Vi behöver det, avslutar Ulf Hägglund.