Hoppa till innehållet
Lina Almqvist
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

"Här har jag fått vänner för livet"

Publicerad: 9 september 2020

Lina Almqvist är 21 år och kommer från Borlänge. Hon läser det andra året på civilekonomprogrammet.

Vad fick dig att välja utbildningen till civilekonom?

– Efter studenten visste jag inte riktigt vad jag ville bli. Men civilekonom verkade vara en bred utbildning som leder till en bred arbetsmarknad.   

Vad tycker du om utbildningen?

– Den har varit jättebra och den har motsvarat alla mina förväntningar. Lärarna är bra och ger en den hjälp man behöver.

Vad gör ni nu på utbildningen?

– Den här terminen har jag läst statistik och juridik så det är inte bara ekonomi på utbildningen. Som ekonom kan det vara bra att kunna lite statistik. Den kan användas för att räkna på hur en grupp avviker från totalpopulationen, till exempel med avseende på konsumtionsmönster. Inom juridik läser vi bland annat konsumenträtt, avtalsrätt, associationsrätt och arbetsrätt. Den roligaste kursen hittills har varit grundkursen i marknadsföring. Jag har valt marknadsföring som inriktning på mitt tredje år.

Vad var det som lockade med Luleå?

– Jag hade hört mycket gott om utbildningen och staden. Jag har släktingar som bor här. Kompisar som redan pluggade på Luleå tekniska universitet berättade att de trivdes jättebra i studentmiljön här.

Vad är det bästa med att vara student på Luleå tekniska universitet?

– Alla härliga människor. Jag tycker om att hela universitetet, de flesta utbildningar och studentföreningar, är samlade på ett och samma ställe. Det skapar en otroligt bra gemenskap. Här har jag fått vänner för livet. Det finns något för alla här. Själv är jag engagerad i Ekonomsektionen. Mitt första år ansvarade jag för den sociala biten, jag arrangerade fester och andra sociala evenemang. Nu under mitt andra år har jag jobbat som utbildningsbevakare för civilekonomprogrammet och ekonomie kandidat. I den rollen ser jag till att studenters åsikter om utbildningen förmedlas till berörda lärare. Det har varit otroligt lärorikt att jobba med den uppgiften.

Vad är det bästa med att bo i Luleå?

– Det är en fin stad med trevliga människor. Jag kände mig hemma direkt. Jag uppskattar också att årstiderna varierar här uppe i norr.

Vad gör du på fritiden?

– Förutom mitt engagemang i Ekonomsektionen brukar jag träna på STIL som är ett gym som ligger på universitetsområdet. Jag jobbar även extra på en klädbutik inne i stan.

Vad vill du jobba med i framtiden?

– Ett jobb där jag får arbeta med marknadsföring.

Har du något råd till den som funderar på att söka programmet?

– Tveka inte att söka, att börja plugga till civilekonom är det bästa jag någonsin har gjort. Jag ångrar mig inte en sekund. Läs på om programmet och vilka delkurser det innehåller så kanske du får en tydligare bild av om civilekonom är något för dig. Gå gärna in på Ekonomsektionens hemsida och Facebook så får du veta mer vad vi gör.