Hoppa till innehållet
Foto: Nicke Johansson

”Studenterna finns här för varandra”

Publicerad: 18 april 2016

Dardo Asia Hanson är 23 år och kommer från Gambia men har bott i Stockholm sedan 2011. Dardo började studera till civilekonom på Luleå tekniska universitet 2015.

Hej Dardo! Vem är du?

– Jag kommer från Gambia och flyttade till Sverige 2011 när jag var 17 år. Då var jag inne på mitt sista gymnasieår. När jag kom till Sverige började jag med att lära mig språket och 2015 tog jag examen från ekonomiprogrammet på Midsommarkransens gymnasium. Jag började studera på Luleå tekniska universitet samma höst.

– Jag har wollof, engelska och fanti som modersmål och svenska och franska som andraspråk. Det är så mycket som gör mig till vem jag är. Jag älskar min familj, mina vänner, litteratur, kultur och musik. Jag är sportig och har alltid varit aktiv.

– För mig handlar livet om att göra det bästa man kan, att vara positiv, att försöka ändra det som inte funkar och börja om på nytt, att förbättra sig själv, att vara sig själv.

Varför läser du civilekonom?

– Jag vill utbilda mig och få fler karriärmöjligheter, något som civilekonomprogrammet ger mig. Jag pluggar inte bara för att få en bra lön, utan för att jag vill jobba med något inom ekonomi och med människor. I framtiden vill jag starta eget.

Hur skulle du beskriva din utbildning?

– Jag lär mig intressanta saker varje dag. Saker som man kan koppla till vad som händer i samhället och omvärlden samt använda i vardagen. Till exempel hur räntor fungerar, vad man ska tänka på vid investeringar eller vid inköp av aktier, produkter eller tjänster, hur man fördelar sina kostnader mer effektivt, vad som skapar inflation eller deflation och hur BNP ökas.

Hur är det att studera på Luleå tekniska universitet?

– LTU har den bästa studentmiljön man kan tänka sig. LTU finns här för studenterna, och studenterna finns här för varandra. Som student på LTU har man stora möjligheter att inte bara utveckla sin kunskap, utan även utvecklas personligt och professionellt. Du kan få hjälp med att skriva rapporter, att utforma ditt cv, att resa utomlands för studier – OMG det finns så mycket hjälp att få! Man lär känna nya personer varje dag, får nya kontakter och träffar företag både på och utanför campus. Du kan sitta på campus och plugga själv eller med dina vänner och klasskamrater, eller på ett café inne i stan.

Hur bor du?

– Just nu är jag inneboende hos en tjej som läser statsvetenskap på LTU.

Vad gör du på fritiden?

– Jag gillar att skriva både böcker och låtar. Jag ritar, kolla på filmer och dansar ibland. Och så läser jag böcker, är besatt av det. 

Vad tycker du om Luleå?

– Till skillnad från Stockholm är Luleå en mindre stad men det är det som lockar mig. Det är en lugnt och mysigt här.

Hur ser en vanlig dag ut för dig?

– Jag äter frukost, fixar lunchmat och förbereder mig för att åka till campus. Jag har ofta en eller två föreläsningar. Resten av dagen sitter jag och pluggar jag med klasskamrater eller andra vänner. Sen åker jag hem och umgås med min rumskompis.  Vi handlar mat tillsammans, pratar om skolan och dagen, tittar på tv och gör andra roliga saker.

Något råd till den som funderar på att läsa vid Luleå tekniska universitet?

  • Ställ dig i bostadskö.
  • Våga flytta hemifrån.
  • Var inte rädd för att söka till en universitetsutbildning.
  • Välj en utbildning som du tror att du kommer trivas med.
  • Engagera dig i olika skolaktiviteter eller föreningar. Du kommer inte ångra dig. Det är roligt.