Hoppa till innehållet
Linnéa Sundin

”Jag fick jobb direkt efter examen”

Publicerad: 12 april 2016

Linnéa Sundin, 24 år från Örnsköldsvik. Bor numera i Hornstull i Stockholm efter att ha läst civilekonom med inriktning redovisning och styrning. Tog examen 2015 och jobbar sedan dess med revision på EY.

Hejsan! Vem är du?

– Hej! Jag är en 24-årig norrlänning från Örnsköldsvik. Jag pluggade civilekonom i Luleå 2011–2015 och bor sedan dess i en mysig liten etta i Hornstull i Stockholm. På fritiden upplever jag Stockholm med mina vänner, tränar och äter gott.

Vad jobbar du med idag och vad innebär det?

– Jag jobbar med revision på EY i Stockholm sedan augusti 2015. Jag arbetar på den finansiella avdelningen som reviderar finansiella bolag såsom kapitalförvaltare, försäkringsbolag, banker och liknande. Jag får arbeta med flera typer av bolag i olika storlekar samt med olika människor. Det skapar en bra variation.

– Jag har lärt mig otroligt mycket under den här relativt korta tiden. Alla är otroligt hjälpsamma och måna om att man ska förstå grunden till varför man gör allting. Sedan är jag väldigt frågvis också och vill verkligen lära mig.

Hur har du tagit dig dit där du är idag?

– Under tiden jag studerade i Luleå fick jag sommarjobb på Swedbank. Det var min första erfarenhet inom ekonomibranschen. Efter det fortsatte jag att jobba där, först som ett extrajobb under studierna och sen på heltid. Strax efter att jag hade tagit examen sommaren 2015 fick jag tid för intervju på EY. Jag fick jobbet och började redan i augusti.

När du ser tillbaka på din utbildning, vad var det viktigaste du lärde dig?

– Civilekonomprogrammet innehåller många grupparbeten. Det lärde mig att ta mycket eget ansvar och vikten av att slutföra det man påbörjat. När vi besöker kunder är vi ofta ute i team och det är viktigt att kunna samarbeta med många olika personer.

Hur upplevde du din tid på Luleå tekniska universitet?

– Det var första gången jag bodde ensam, kom till en stad där jag inte hade några vänner sedan innan och träffade många härliga människor. Den var en riktigt rolig tid, speciellt de senare åren. Då engagerade jag mig mer i studentlivet. Jag var studentambassadör och arbetade i barlaget på STUK.

Har du några tips till den som funderar på att läsa vid Luleå tekniska universitet?

– Se till att ta tillvara på allt roligt som du kan göra. Åk på skidresor, jobba på STUK och hitta på saker med klassen. Det underlättar att ha sådant att se fram emot när en skoluppgift känns jobbig eller stressen blir påtaglig. Att göra något roligt, som samtidigt är viktigt för universitetet, gav mig en bra balans till studierna. Jag tror även att många arbetsgivare uppskattar engagemang trots att det inte är direkt kopplat till utbildningen.

Om du skulle ge ett karriärråd, vilket skulle det vara?  

– Tveka inte att söka ett arbete med hög konkurrens och olika tester och intervjuer. Jag tvivlade på att jag klarar av jobbet men tänkte att jag inte hade något att förlora. Dessutom är företagen medvetna om att utexaminerade inte har särskilt stor erfarenhet. Det gäller bara att våga söka.