Hoppa till innehållet
Peter Carlsson

”Jag hade fyra fantastiska år”

Publicerad: 30 september 2015

Peter Carlsson tog civilekonomexamen från Luleå tekniska universitet 1993, med en inriktning inom produktions- och kvalitetsstyrning. Han har tidigare varit inköps- och logistikchef på Tesla men idag är han vd för företaget Northvolt.

Hej! Vem är Peter Carlsson?

– En utåtriktad och ganska driven person med ett stort intresse för idrott, mat och vin. Jag har en dröm om skola om mig till vinbonde i framtiden.

Vad jobbar du med idag?

– Jag är vd för företaget Northvolt. Vi har nu öppnat ett kontor i Stockholm och har cirka 35 anställda. Vi hoppas att kunna sätta spaden i marken för batterifabriken under det andra halvåret 2018. Tidigare drev jag det egna bolaget AmplifyOps med fokus på att hjälpa start-up bolag inom cleantech, high tech och automotive att växa. Jag var egentligen fullt fokuserad på fortsätta med mitt arbete som investerare och rådgivare. Men jag såg samtidigt hur elektrifieringen av samhället var på väg att förändra allt. På grund av mina tidigare erfarenheter på Tesla såg jag också en enorm möjlighet kring batteriproduktion i Europa eftersom produktionen för närvarande primärt äger rum i Asien.

Hur har du tagit dig dit där du är idag?

– 1995 flyttade jag från Luleå till Lund och började jobba på Sony Ericsson. Det var i samband med att de första digitala mobiltelefonerna skulle utvecklas och företaget behövde hjälp med sin kvalitetsplanering. Jag och min kollega startade i princip med ett vitt papper. Utan erfarenhet, men fulla med ambition, satte vi ihop ett system med processer för hur vi skulle jobba. Sen körde vi så det rykte. Vi reste 200 dagar om året och besökte leverantör efter leverantör.

– Åtta till nio år senare blev vårt arbetssätt etablerat inom hela koncernen. Då hade Ericsson Mobile, senare Sony Ericsson efter ett samgående med Sony, växt från några hundra till nästan tjugotusen anställda och gått från att göra under 100 000 analoga telefoner till nästan 50 miljoner digitala. Det var en otrolig resa att få vara med i en industri som bara exploderade.

– Den erfarenheten var en stor anledning till att Tesla ville anställa mig som inköps- och logistikchef. Där jobbade jag dels med att säkerställa leverantörskedjan kring nya produkter. Dels med att optimera ledtider, att de kunder som beställer bilar ska få dem så fort som möjligt eftersom varje bil byggs på order.

– Efter att ha växt från 400 till 16 000 anställda på 4,5 år så bestämde jag mig för att lämna Tesla och starta mitt eget bolag, Amplify Operations. I detta bolag använde jag min kunskaper kring hur man bygger globala bolag genom att engagera mig och investera i start-up bolag. Förutom detta så har jag även tagit ett par styrelseroller i publika bolag samt att jag håller föredrag kring innovation och om bilindustrins framtida utveckling.

– Tillsammans med Paolo Cerruti, som också han har bakgrund på Tesla, började jag undersöka förutsättningarna för att etablera en storskalig batterifabrik i Norden. Vi såg relativt snabbt att just Sverige var särskilt väl lämpat för den här typen av produktion givet den långa industriella traditionen, det låga elpriset och den i princip fossilfria energimixen. Med de förutsättningar insåg vi att vi skulle kunna producera världens grönaste batteri. Vi beslöt oss därför för att gå vidare med planerna och startade då Northvolt.

När du ser tillbaka på din utbildning, vad var det viktigaste du lärde dig?

– Förmågan att absorbera mycket information och att kunna ta ut essensen. Det är viktigt för att till exempel kunna fatta ett beslut. I efterhand kan jag ångra att jag inte läste mer statistik – eller fokuserade mer på den jag faktiskt läste.

Hur upplevde du din tid på Luleå tekniska universitet?

– Jag visste inte alls vad jag skulle förvänta mig när jag flög från Växjö till Luleå för första gången. Men jag fick fyra fantastiska år med en otrolig gemenskap. Vi som kom söderifrån hade bara varandra. Det bidrog nog till att skapa en stark sammanhållning. Några av mina bästa vänner är kopplade till min studietid på Luleå tekniska universitet.

Har du några tips till den som funderar på att läsa ekonomi vid Luleå tekniska universitet?

– Bygg nätverk och håll fast vid dem. De kommer vara otroligt viktiga för din karriär.

Om du skulle ge ett karriärråd, vilket skulle det vara? 

– Du måste jobba lite hårdare än resten. Så är det bara. Kom lite tidigare, var lite bättre förberedd. Då kommer du bli sedd och har möjlighet att avancera. Sen så är det viktigt att inte bara förvalta, utan att hela tiden utveckla verksamheten och människorna i den. Då kommer det alltid skapas nya möjligheter.

Läs mer om Peter Carlsson