Hoppa till innehållet
Måns Borgström

"Man får en bra grund att stå på"

Publicerad: 6 februari 2020

Måns Borgström är alumn från civilekonomutbildningen på Luleå tekniska universitet och jobbar numera som vd på Storuman Energi.

Vill du berätta lite om ditt arbete och vad som tagit dig dit?

– Jag fick anställning på Storuman Energi 2016, precis efter att jag tagit min examen som civilekonom. Min första tjänst i bolaget var som trainee controller. Därifrån jobbade jag mig upp till controller och sedan ekonomichef. I början av 2019 så påbörjades en rekryteringprocess för att hitta en ny vd till Storuman Energi. Jag blev då utsedd till vice vd och fick i uppdrag att leda bolaget under rekryteringsprocessen. Men jag såg även till att slänga in min hatt i ringen och söka tjänsten som vd. Efter en lång process så fick jag till slut tjänsten och den 1 juni 2019 tillträdde jag som vd för Storuman Energi.

– Elhandelsmarknaden är väldigt konkurrensutsatt och det är därför viktigt att man är lyhörd för kundernas behov och önskemål, samt vad som händer på marknaden i övrigt. Mina arbetsuppgifter som vd består därför till stor del av att använda den information som jag har tillhanda för att utforma strategier för att leda bolaget i rätt riktning. Jag jobbar väldigt nära hela personalstyrkan för att se till att varje individ får chans att utvecklas och skina inom sin roll. Att lyckas få ut det bästa av personalstyrkan är nyckeln till framgång.

– Den främsta orsaken till att jag tagit mig dit jag är idag skulle jag säga är min vilja att lära mig nya saker. Jag har alltid sett till att ta vara på den kunskap som duktiga och erfarna personer besitter. Oavsett om de jobbar som programmerare, kundtjänstpersonal eller som koncernchef. Det finns personer på alla möjliga platser och positioner som man kan lära sig oerhört mycket av. Det skall man ta vara på, och kunskap är ofta gratis. Personer som är kunniga och erfarna delar oftast gärna med sig av sin kunskap om man bara frågar.

Vad tror du var avgörande för att du fick jobbet?

– Det som avgjorde att jag fick jobbet som trainee controller på Storuman Energi från första början berodde så klart mycket på min utbildning som civilekonom. Men när det kommer till min nya tjänst som vd så är det betydlig fler faktorer som var avgörande. Det handlar mer om personliga egenskaper, ledarförmåga och ens förmåga att tänka strategiskt. 

– En av fördelarna som jag hade var att jag redan sedan dag ett på Storuman Energi fick möjligheten att jobba ganska nära styrelsen. Detta innebar att när det var dags att rekrytera en ny vd så hade jag redan fått visa vad jag går för. Styrelsen hade redan en god uppfattning om mina kunskaper, mitt tankesätt och min förmåga att leda bolaget.

Har du haft nytta av din utbildning i det arbete du har idag?

– Jag har haft enormt mycket nytta av min utbildning. Mitt jobb som vd omfattar väldigt mycket, alltifrån strategi och ledning till marknadsföring och bokslut. Allt detta får man lära sig på civilekonomutbildningen, man får en bra grund att stå på.

Vad var det bästa med att plugga på LTU?

– Gemenskapen. Majoriteten av mina kurskamrater hade precis som jag flyttat från sin hemstad för att studera på annan ort. Då blir man tvungen att knyta nya kontakter och hitta nya vänner. Innan man vet ordet av så har man byggt en vänskapskrets bestående av fantastiska människor och skaffat sig vänner för livet. Det skadar heller inte att man bygger sig ett stort kontaktnät som man sedan kan ha nytta av i arbetslivet.

Har du några karriärtips till studenter som ska ut i arbetslivet?

– Uppfattningen som jag fick under min studietid på LTU var att de flesta ville flytta och söka jobb i storstäderna. Konkurrensen i storstäderna är stenhård i många branscher. Detta gör det svårare att göra karriär då många företag kräver flerårig arbetslivserfarenhet för chefspositioner och andra kvalificerade tjänster. Samtidigt så letar småorterna efter utbildad arbetskraft med ljus och lykta. Man skall inte vara rädd för att söka sig till en mindre ort där man som nyexaminerad kan konkurrera om mer seniora tjänster. På så vis kan man få erfarenheter och kunskap som hade varit svår att få annars. Det går ju alltid att söka sig tillbaka till de större städerna några år senare om man så önskar och då ha ett starkare CV än sina jämnåriga branschkollegor.

Hur ser du på framtiden, vad är dina planer?

– Energibranschen är väldigt spännande just nu och utvecklas oerhört fort. Det utvecklas nya förnybara energilösningar hela tiden. Försäljningen av elbilar och Installationerna av solceller har fullkomligen exploderat på bara ett år eller två. Detta är en resa som jag vill vara med på. Planen är därför att fortsätta driva Storuman Energi in i framtiden.

Taggar