Hoppa till innehållet
Peter Holmstedt

Möt en lärare – Peter Holmstedt

Publicerad: 19 januari 2015

Peter Holmstedt har varit musiker i 25 år och har spelat med både band och artister. Några han spelat med är Eric Gadd, Morgan Ågren, Jill Jonsson, Stefan Sundström, Papa Dee, La Gaylia Frazier med flera. Nu spelar han mest med ett tributeband som heter P-Floyd. De turnerar i Norden och ska även ut på en Europaturne.

Hej där, vem är du?

– Peter Holmstedt, musiker och lärare. Bor i Borlänge, spelar bas med alla möjliga och undervisar. Gillar Star Wars och choklad!

I vilka kurser möter studenterna dig?

– I kurserna musicerande och musikskapande samt examensarbete. Är dessutom inriktningsansvarig för utbildningen gehörsbaserat musikskapande och J/R inriktningen på masterutbildningen.

Hur är du som lärare?

– Hmm..Jag hoppas jag är engagerad, intresserad och peppande. Mån om att studenterna upplever progression och tydliga syften och samband. Tycker om att vara med och spela och ha kunskapsutbyten med studenterna. Jag anser att alla är lärare och lärande. 

Varför är det så roligt att undervisa?

– För att det är så intressanta möten! Samt att få följa studenternas utveckling och hur de tar till sig kunskap och formar sin egen identitet. Och det är lärorikt för mig också. 

Vad vill du att studenterna ska få med sig från dina kurser?

– Förmåga att fatta beslut, göra egna val och att de ska kunna använda sin ackumulerade kunskapsbank och sina erfarenheter för att hitta sin egen identitet som musiker och människa. Att de ska ha ett kreativt förhållningssätt i alla lägen. Samt givetvis att de ska ha fått kunskaper och insikter i hur man skapar, gestaltar och presenterar musik utifrån sin värdegrund. Och att de haft roligt!

Varför ska man läsa musik vid Luleå tekniska universitet?

– Luleås musikutbildningar strävar efter att vara moderna, med sikte på relevanta arbetsmarknader, vilket innebär att man har omvärldskontakt och att man förutom att man får träffa kompetenta och erfarna lärare, även får träffa yrkesverksamma musiker och producenter, vilket i sin tur innebär att man kan nätverka globalt och ligga i framkant vad gäller att hitta vägar ut i arbetslivet. Dessutom får man tid och möjlighet att hitta och forma sin musikerpersona. Man blir bra helt enkelt! Och får gedigna kunskaper i arbetsmarknadens villkor, vilka ändras snabbt och ofta för oss musiker och musikskapare. Det finns också ett fantastiskt nätverk av alumni efter avslutade studier, många av våra studenter är de som jobbar professionellt med dagens artister och producenter.