Hoppa till innehållet
Emma Andersson
Emma Andersson, student på gehörsbaserat muskikskapande på Luleå tekniska universitet.

"Fantastiskt att träffa så erfarna låtskrivare, musiker och producenter"

Publicerad: 9 februari 2015

Emma Andersson studerar första året på Gehörsbaserat musikskapande. Hon är 19 år gammal och kommer från Alunda.

Hej, vem är du?

– En positiv tjej med ett stort intresse för musik. Jag har sedan tidigt i tonåren skrivit låtar och jag mår bäst när jag får uttrycka mig i text och melodi. Den vakna tid som inte går åt till att skapa musik spenderar jag gärna med nära och kära och det blir ofta en fika på ett mysigt kafé eller något liknande.

Varför läser du gehörsbaserat musikskapande?

– Jag vill få chansen att utveckla mitt musikskapande vilket programmet ger mig möjlighet att göra. Att träffa likasinnade är också en anledning till mitt val av utbildning. Programmet ger också en inblick i musikbranschen genom kurser som branschkunskap vilket jag tycker är viktigt för mig som i framtiden gärna vill jobba inom branschen. Jag gillar också att utbildningen ligger i Borlänge eftersom det är en trevlig och lagom stor stad.

Vad är det roligaste med din utbildning?

– Det finns så mycket som är roligt med utbildningen, men om jag måste välja en sak som är roligast så skulle jag välja att träffa människor från musikbranschen som utbildningen tar in som gästlärare. Det är fantastiskt att få träffa så erfarna låtskrivare, musiker och producenter eftersom man kan lära sig mycket av dem.

Vad är det mest utmanande?

– Det mest utmanande är när vi får uppgifter och tankeställare från våra lärare. Det kan till exempel vara att skriva en låt i en genre man aldrig skrivit förut eller spela svåra låtar för att utveckla sin kunskap om det instrument man spelar. Men jag är glad att vi får sådana utmaningar eftersom de hjälper oss att utveckla musikskapandet.

Hur är det att plugga på Luleå tekniska universitet?

– Det är väldigt givande, speciellt eftersom vi får ta del av människors kunskap som är erfarna inom den bransch vi vill jobba inom. Jag gillar också att vi har lärare som är stöttande och som anpassar sig efter vad vi individuellt behöver lära oss. Jag är fantastiskt imponerad över de lokaler vi får tillgång till och studioutrustning som gör musikskapandet möjligt, samt den egen tid vi får till att utnyttja dessa lokaler.

Vad gör studenterna på fritiden?

– Ofta går fritiden åt till att fortsätta skapa musik och vi är ofta på skolan eftersom vi har stor tillgång till lokalerna. När vi inte skapar musik hittar man oss på olika kaféer runt om i Borlänge där vi umgås och en dag i veckan har man stor möjlighet att hitta oss studenter på en restaurang som serverar tacobuffé och erbjuder karaoke. Sammanfattningsvis handlar alltså både tiden då vi studerar och vår fritid om musik.