Hoppa till innehållet
Foto: Lars Andersson
Lemar Jalili. Foto: Lars Andersson Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Drivs av kärleken till musiken

Publicerad: 31 maj 2018

Lemar Jalili, student på programmet gehörsbaserat musikskapande, har under våren gjort succé med låten Chase That Gold. Han tog sig hela vägen till final i den lokala uttagningen av P4 Nästa och trots att det inte räckte hela vägen fram är den en upplevelse han kommer bära med sig länge.

– Det var en väldigt rolig upplevelse att få vara med om den här resan. Att få komma så långt var oerhört kul och det är självklart roligt att min musik uppmärksammas på det sättet, säger Lemar Jalili eller Lemar Jaily som han kallar sig som artist.

Ett kvitto på att musiken når fram

Till vardags läser han programmet gehörsbaserat musikskapande på Musikhögskolan vid Luleå tekniska universitet i Piteå. Att låten Chase That Gold spelats flitigt i radion under våren ser han som ett kvitto på att hans musicerande når fram till en bredare publik.

– Jag har hållit på ett bra tag med att skapa musik och nu känns det som att man äntligen får ett kvitto på att man faktiskt vet vad man håller på med. Det är en väldigt skön bekräftelse, för som musiker är det väldigt lätt att vara självkritisk och konstant tveka på om man är tillräckligt bra, säger Lemar Jalili och poängterar att det först och främst är lusten till musiken som driver honom framåt.

– Uppmärksamhet är viktigt men jag gör det här för att det är roligt. Om man gör något som är bra är det kul att det uppmärksammas men jag skapar musik för att det är kul. Det är det absolut viktigaste.

Musiken som ventil

Chase That Gold föddes efter en meningsskiljaktighet med en vän. Ur besvikelsen skapade han en text och melodi som förmedlade hans känslor.

– För mig har det alltid varit väldigt svårt att uttrycka mina känslor, att kunna säga vad jag tycker och känner. När jag var yngre sysslade jag med kampsport för att kunna ventilera men det var först när jag hittade musiken som jag verkligen hittade ett verktyg för att kunna förmedla mina innersta tankar och känslor.

På fredag den 1 juni släpps singeln Chase That Gold på alla större streamingtjänster.

– Jag är verkligen exalterad, det ska bli jätteroligt att få ut låten till min publik. Det blir dessutom det första officiella släppet av Lemar Jaily, säger den glada debutanten från Luleå.

Varför läser du gehörsbaserat musikskapande?

– Jag läste tidigare till civilekonom på Luleå tekniska universitet men det kändes aldrig rätt för mig. Jag sökte istället en låtskrivarlinje men kom inte in, vilket drabbade mig hårt. Jag hade inget jobb utan hade verkligen satsat allt på att komma in. När jag sedan läste om gehörsbaserat musikskapande kändes det som den musiklinje i Sverige som passade mig allra bäst. Här får du utveckla allt som hör till musikskapande.

Vad är det roligaste med utbildningen?

– Samarbetet oss studenter emellan är det roligaste. Det är även en lyx att vi får så mycket tid till att göra det vi tycker om. Som student disponerar du din egen tid så det är viktigt hur du väljer att använda den. Det är den fundamentala saken med utbildningen – vill du göra något så kommer du få hjälp med att uppnå dina mål.

Har du några tips till den som funderar på att läsa gehörsbaserat musikskapande?

– Det är viktigt att du har en väldigt tydlig bild av vad det är du vill ha ut av utbildningen och var ärlig med dig själv. För om du ljuger för dig själv kommer du få problem, den här utbildningen handlar om att göra EXAKT det du vill med din musik.

Taggar