Hoppa till innehållet
Foto: Lars Andersson
Mirja Palo. Foto: Lars Andersson Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

"En fantastisk bubbla att vara i"

Publicerad: 2 mars 2018

Mirja Palo studerar andra året på Gehörsbaserat musikskapande. Hon är 33 år gammal och kommer från Arvidsjaur

Hej, vem är du?

– Jag är en nybliven mamma ständigt kämpande kulturarbetare som brinner för den norrbottniska folkmusiken och som drömmer om att göra ett riktigt soundtrack till den fantastiska natur och kultur vi har här uppe.

Varför läser du gehörsbaserat musikskapande?

– Jag vill utveckla mina förmågor inom musikproduktion och konstnärligt entreprenörskap och vill visa min omvärld att det går att frilansa som professionell musiker I Norrbotten.

Vad är det roligaste med din utbildning?

– Att vi till stor del själva är med om att fylla den med innehåll. Vi får arbeta utifrån våra egna önskningar samtidigt som vi får nya verktyg och massa pepp att förverkliga våra konstnärliga idéer.

Vad är det mest utmanande?

– Utbildningen är på många sätt väldigt fri vilket innebär att du får ta mycket ansvar för att få saker gjorda. Det gäller att kunna skapa sina egna rutiner och arbetsmetoder. För mig är den största utmaningen att kombinera studierna med att vara mamma till en fem-månaders baby.

Hur är det att plugga på universitetet?

– Det är en fantastisk bubbla att befinna sig i då alla på skolan är musik och konstintresserade på något sätt. Det föder mycket inspiration och lust att befinna sig i en kreativ miljö. Det råder en fin stämning I lokalerna som bade lärare och elever bidrar till.

Vad gör studenterna på fritiden?

– För mig ser fritiden lite annorlunda ut än för mina klasskamrater. Jag frilansar en del och arbetar med egna musikprojekt så all min tid hinner gå åt. De flesta av mina klasskamrater engagerar sig I olika aktiviteter som oftast också är kopplade till musik.

Har du några tips till den som vill plugga gehörsbaserat musikskapande?

– Det är en fördel om du har någon form av musikalisk erfarenhet tidigare. Det är också bra att vara beredd på att kunna arbeta självständigt och inte vara rädd för att testa nya samarbeten och projekt. Att ha tydliga mål och idéer till varför du vill gå utbildningen kan hjälpa väldigt mycket, naturligtvis kan det även skifta över tid.