Hoppa till innehållet
Foto: Lars Andersson
Josef Love Tallenhed. Foto: Lars Andersson Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

"En utbildning i framkant"

Publicerad: 23 mars 2018

Josef Love Tallenhed studerar andra året på Gehörsbaserat musikskapande. Han är 28 år gammal och kommer från Luleå.

Hej, vem är du?

– Jag är en Luleåkille som ser mig själv som en artist och låtskrivare. Jag studerar vid Musikhögskolan i Piteå men pendlar varje dag från Luleå där jag bor tillsammans med min sambo, vår hund och våra två katter.

Varför läser du gehörsbaserat musikskapande?

– Utbildningen fokuserar mer på skapandet och artisteriet än det musikteoretiska vilket passar någon som mig som är självlärd och alltid har velat lära mig genom skapandeprocessen istället för traditionella musikstudier. Mitt mål med utbildningen är att spela in mina låtar professionellt samt förbättra min kreativa process, mitt låtskrivande och min sång. Jag har tidigare varit skeptisk till att studera musik men då denna utbildning erbjuder en möjlighet att fokusera på vad just jag behöver så kändes det värt att ge det en chans.

Vad är det roligaste med din utbildning?

– Att lärandet är tänkt att utgå ifrån individens behov istället för en specifik läroplan. Kombinationen av lektioner i musikskapande och personlig utveckling är en fullträff i mina ögon. Möjligheten att under lektionstid få diskutera skillnaden mellan egot och självet, hur man kommer i kontakt med sin inre kreativitet och hur man kan omprogrammera sitt undermedvetna är något som bevisar att denna linje är i framkant vad gäller sin syn på individutveckling. Sköna klasskamrater och alla lärare blir bara som pricken över i:et.

Vad är det mest utmanande?

– Det mest utmanande för mig är att kunna behålla lekfullheten, mystiken och glädjen i mitt skapande samtidigt som man fördjupar sina kunskaper. Eftersom min musikaliska resa började med skapandet kan det ibland sätta käppar i hjulet när man inom skolan börjar med analysen. Kreativiteten flödar bättre när man inte tänker men för att lära sig något på ett teoretiskt vis krävs det en hel del tänkande. Att kunna vandra mellan de två världarna är min största utmaning än så länge.

Hur är det att plugga på Luleå tekniska universitet?

– Eftersom jag har studerat TV-produktion vid samma skola sedan tidigare så hade jag lite koll på skolan. Jag kan bara svara på hur det är att studera på universitetsområdet Piteå men det är en fin skola med bra lärare, fina lokaler/utrustning och trevlig atmosfär. En underbar utbildningsadministratör och go personal på servicecentret och skolrestaurangen. Du känner dig välkommen.

Vad gör studenterna på fritiden?

– Enbart hälsofrämjande och politiskt korrekta aktiviteter. Skämt åsido så umgås man väl med alla andra studenter, pluggar, arrangerar konserter och events, hittar på samarbetsprojekt, tränar, festar och tar det allmänt lugnt.

Har du några tips till den som vill plugga gehörsbaserat musikskapande?

– Försök att lista ut vad det är som just du vill få ut av en relativt fri utbildning som denna eftersom det finns stort utrymme till att påverka din egen läroplan. På så sätt kan du snabbt börja arbeta mot dina personliga mål samtidigt som du får hjälp traven med de hinder som dyker upp längs vägen. Men se först och främst till att ha med dig några rågade skopor skaparglädje i ryggsäcken!