Studentens julklapp till tv-profilen

Stellan Rutstam, student på programmet Film- och TV scenografi/attributmakeri, skulpterade en byst av tv-profilen Leif G.W. Persson under en av höstens kurser. En skulptur som uppmärksammades av SVT och skänktes som julklapp till den folkkäre kriminologen i årets sista avsnitt av tv-programmet Veckans brott.

– Det känns mycket roligt. Jag är så glad över att de valde att ge den till honom i julklapp. Jag gillade hur han kommenterade statyn och jag blev alldeles varm inombords efter jag hade sett programmet, säger Stellan Rutstam som är en stor beundrare av Leif G.W. Persson.

– Jag valde att skulpturera honom eftersom att han är en stor favorit hos mig och jag är dessutom en trogen tittare till TV-programmet Veckans Brott.

Fick träffa tv-kändisen

Arbetet med skulpturen var en del av höstens kurser i attributmakeri som bestod av olika steg: skulptering utifrån bildförlagor, avgjutning med formar gjorda av silikon och slutligen ett huvud i gips som målades och patinerades. Studenterna var fria att söka egna förlagor till skulpteringsmomentet, uppgiften var att finna ett ansikte med tydliga karaktärsdrag.  Sagt och gjort. När bysten var färdig skickade Stellan bilder till redaktionen för Veckans brott i hopp om att Leif G.W. Persson skulle kommentera bysten.

– Istället hörde redaktionen av sig till mig och undrade om de kunde ge den till honom i programmet som julklapp. Jag gick självklart med på det, berättar Stellan Rutstam som fick chansen att träffa GW Persson vid inspelningstillfället.

– Jag satt i ett rum utanför där programmet spelades in och efter inspelningen träffade jag honom och han sa att han var mycket tacksam över bysten. Sedan fick jag en bok signerad av honom.

Hur trivs du på programmet Film- och TV scenografi/attributmakeri?

Jag trivs bra. Det är så lugnt och skönt i Skellefteå och man får tid till studier och arbeten. 

Se när Leif G.W. Persson tar emot skulpturen

55 minuter in i klippet ( Kan ses till den 19 januari 2017)

[http://www.svtplay.se/video/11633358/veckans-brott/veckans-brott-sasong-13-avsnitt-10?start=auto]

Film- och TV scenografi/attributmakeri

[http://www.ltu.se/edu/program/KHSCG]

I media

Sveriges radio P4

[http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=98&artikel=6593303]

Norrbottens-Kuriren

[http://www.kuriren.nu/nyheter/ltu-studentens-julklapp-fick-gw-att-skrocka-fantastiskt-9072410.aspx]

Taggar

Sidansvarig och kontakt: Lars Andersson

Publicerad: 22 december 2016

 

Luleå tekniska universitet är i stark tillväxt med världsledande kompetens inom flera forskningsområden. Vår forskning bedrivs i nära samarbete med företag som Bosch, Ericsson, Scania, LKAB, SKF och ledande internationella universitet. Luleå tekniska universitet omsätter totalt 1,6 miljarder kronor per år. Vi är idag 1 700 anställda och 15 000 studenter.

 

Luleå tekniska universitet • 971 87 Luleå • Organisationsnummer: 202100-2841 • Telefon: 0920 49 10 00 • Fax: 0920 49 13 99 • Studenttorget: 0920-49 20 00
E-post allmänna ärendenFrågor om studier • Om webbplatsen  • © Luleå tekniska universitet 2017