Hoppa till innehållet
Patrik Garn
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

"Vem trodde att man kunde göra sarkofager av lumppapp?"

Publicerad: 22 september 2014

Patrik Garn studerar andra året på inriktningen mot attributmakare på programmet. Han är 27 år gammal och kommer från Kungälv.

Hej, vem är du?

– Jag är en stollig kuf från västkusten. Utrustat med ett glatt humör och alldeles för många idéer innanför pannbenet, med en brinnande kärlek för hantverk, teknik, spel och film. Som tillbringar min mesta tid i ateljén eller ute på äventyr.

Varför läser du attributmakeri?

– Jag praktiserade för länge sedan på SVT som dekorsnickare. Jag trodde att jag hade hittat paradiset, där fanns allt i form av utmaningar, variation, nya saker att lära sig varje dag. Och så en dag i samband med julkalendern så träffade jag en attributmakare och jag insåg att det fanns en helt annan, långt mycket kreativare värld där ute än jag tidigare vågat hoppas på.

Vad är det roligaste med din utbildning?

– Variationen, ingen dag är den andra lik. Man kan en dag sitta och bygga en hjälm för en fantasy-film för att nästa gjuta av någons ansikte för att skapa en mask som gör att personen ser 70 år äldre ut. Möjligheterna att ständigt kunna utmana sig själv och se hur bra man kan göra ett arbete på den utsatta tiden

Vad är det mest utmanande?

– Det varierar, oftast är det tiden, man vill alltid göra lite mer innan man lämnar ifrån sig en uppgift. Sedan är det allt nytt man måste lära sig på kort tid för att sedan tillämpa så snabbt som möjligt, vem trodde innan man började här att man kunde göra sarkofager av lumppapp? 

Hur är det att plugga på Luleå tekniska universitet?

– Jag tycker om det. Det är nära till allt. Man har väldigt mycket frihet när det kommer till tolkningen av sina uppgifter. Universitetet har många instanser för den som känner sig driven att pröva på något nytt och företagsamt.  Stämningen är skön och avslappnad, man sätter sig ner i soffan med sitt kaffe när man behöver ett par lugna andetag.

Vad gör studenterna på fritiden?

– Många är aktiva i studentföreningen med filmkvällar, Tv- och bräd-spel. Man umgås och hittar på många saker ihop. Självklart spenderar en hel del sin tid framför datorn, andra hänger kvar i skolan på kvällen med något eget litet projekt.