LTU_man_of_steel

LTU-alumn hjälper Stålmannen

Publicerad: 20 maj 2013

Var vänder sig superhjältar när de har garderobsproblem? LTU-alumnen Fredrik Lindbom berättar om arbetet med den nya Hollywoodfilmen ”Man of Steel” och mardrömmarna om Stålmannens ikoniska mantel.

Det var just innan deadline för filmen, när allt datorgenererat material skulle lämnas in, som produktionsteamet insåg att det fortfarande fanns brister gällande Stålmannens mantel.

– Manteln skulle simuleras snabbt och enkelt av effect-artisterna. Men snabbt och enkelt visade sig vara tidskrävande och svårt som tusan.  Manteln innehåller hela symboliken för stålmannen.  Vårt team började hantera manteln som en separat karaktär med koreografi, design och riggning för varje tagning, säger Fredrik Lindblom, datorgrafiker på företaget Double Negative.

Fredrik fick snabbt ett ledande roll i det nya teamet som sattes ihop då han skrivit egna hjälpmedel i hopp om att försöka nå en lösning. Problemet var att manteln blev väldigt smal när Stålmannen flög.

– En mantel blir inte bredare än sina fasta punkter och kappan sitter ju fast i nacken på stålmannen. Min uppgift blev att ta reda hur man kunde lösa det. Hur beter sig en mantel när man flyger, går, springer eller slåss och så vidare. Jag byggde en osynlig rigg som håller upp manteln runtom och gör den mer kontrollerbar som också gav ett bredare simulerat resultat. Efter jag bemästrat det så blev det min uppgift att guida och leda ett team. Jag skrev också en del viktiga verktyg, bland annat hur vind och gravitation hanterades, som blev väldigt avgörande i slutresultatet.

– Vi jobbade sex dagar i veckan med Man of Steel och ibland till klockan 02 på natten. Då har man inte mycket annat än jobb i tankarna. Jag fick konstiga feberdrömmar om hur problemen kunde lösas, vaknade till och skrev ner det på papper. Det intressanta var att drömlösningarna faktiskt fungerade väldigt bra.

Fredrik blev anställd av Framestore, ett stort företag i datorgrafik-branschen, innan han tog sin examen på datorgrafik-programmet vid LTU. Bolaget hade följt honom via den projektblogg han höll på med. Dagen efter Gradshow i Skellefteå tog han planet till London och påbörjade sin karriär.

– Kunskapen och erfarenheten jag fick från Framestore har varit väldigt avgörande för resten av min resa. Jag sökte till Double Negative. Och genom mina tidigare erfarenheter så togs jag in för mina breda kunskaper. Jag fick rollen som TD generalist. Vilket i princip innebär en "jack of all trades".

Trailern som är tre minuter lång poängterar också vikten av kappan. Tydligt placerat i mitten av trailer där Stålmannen gör sin förvandling och verkligen blir en superhjälte så är det med hjälp av fokus på kappan. 

Se kappan i trailern