Anna Grape

”Jag får jobba med det jag älskar mest”

Publicerad: 24 mars 2014

Anna Grape läste grafisk design under åren 2008–2011. Idag jobbar hon som designansvarig på Bahnhof men startade sin karriär som frilansande illustratör med uppdrag åt bland annat USA Today.

Kan du berätta lite om din karriär?

– Jag startade egen firma under mitt sista år på utbildningen och jobbade som frilansande illustratör i sju år. Det tog cirka tre år innan det började gå runt. Jag arbetade både med illustrationsuppdrag och sålde prints i min webbshop och hos återförsäljare. Det bästa med det var att själv få bestämma över mina arbetstider.

– Till slut kände jag att jag ville ha ett mer stabilt jobb och att jag ville rikta in mig lite mer på design och webb. Så jag gick en onlinekurs för att fräscha upp mina frontend-skills och började söka jobb. Jag fick det första jobb jag sökte, och det jag allra mest ville ha. Väldigt kul!

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Det är otroligt varierande och spännande. Jag får jobba med grafisk design, webbdesign, illustration och allt möjligt. Jag har lärt mig enormt mycket sen jag började, och får utmana mig själv konstant. Det är en väldigt rolig arbetsplats där jag får mycket fria tyglar och blir uppmanad att komma med egna idéer. Och det är ju världens lyx att få jobba med det man älskar mest. Jag kommer på det ibland och blir alldeles lycklig inombords!

Vad i din karriär är du extra stolt över?

– Mina större kunder från när jag frilansade, som USA Today Magazines och Svenska Postkodlotteriet känner jag mig sjukt stolt över! Men just nu är jag mest nöjd över att jag fick mitt nuvarande jobb och att det funkar så bra.

När du ser tillbaka på din utbildning, vad var det viktigaste du lärde dig?

– Oj, svårt att säga en sak bara sådär. Men illustrationskursen vi hade var väldigt viktig för mig. Jag hade inga tankar på att jobba som illustratör efter examen, men då planterades ett frö då så att säga. Och jag tyckte den kursen var så himla kul!

Hur upplevde du din tid på Luleå tekniska universitet?

– Fantastiskt kul, jag har så otroligt många fina minnen därifrån.

Har du några tips till den som funderar på att studera här? 

– Utnyttja nolleperioden och lär känna många människor.