grafisk design exjobb

Grafisk design ställde ut sina examensarbeten

Publicerad: 17 juni 2019

I utställningen Skifta form ställde studenterna på kandidatprogrammet i grafisk design ut sina examensjobb på Kulturens hus i början av juni. Utställningen bestod av åtta projekt, alla med olika teman, som ämnade att förändra tankebanor och normer.

Två av studenterna som medverkade i utställningen var Birgitta Filipsson och Lisen Brännvall. Birgitta har gjort boken Puhu meänkieltä, en frasbok på meänkieli för ungdomar och unga vuxna som känner sig osäkra på uttal och har svårt att sätta ihop ord till meningar.

– Jag gick nyligen en grundkurs i meänkieli och då märkte jag att kurslitteraturen innehåller många gamla uttryck som känns föråldrade. Jag hade svårt att sätta ihop ord till meningar. Så jag ville göra en bok som man kan plocka färdiga fraser ur, med ett ungdomligt språk, säger Birgitta.

Hur man ska bete sig som människa

Lisen har gjort boken Kaos i karusellen, en bok som handlar om hur man ska bete sig som människa för att bli accepterad.

– Det började med att jag gick genom stan och så såg jag en kille i min ålder stå och tigga utanför en av galleriorna. Jag började lägga märke till hur folk bara gick förbi och ignorerade honom. Att stå och tigga pengar är inte socialt accepterat och då tar man inte hänsyn till vad han har varit med om tidigare eller hur han är som person. Man ser honom bara som en tiggare, säger Lisen.

Båda har eget företag

Både Birgitta och Lisen har redan sålt ett antal exemplar av sina böcker. Lisen har ett eget företag och jobbar främst med textil och grafisk design.

– Jag ska läsa pedagogik i ett år, sen kan jag jobba som bildlärare och lärare i grafisk design. Jag vill försöka publicera boken och hade kunnat tänka mig att åka runt och föreläsa, säger Lisen.

Birgitta har också eget företag inom grafisk design och har tänkt satsa mer på det nu när hon är färdig med studierna.

– Jag tänkte ge ut boken själv. Det är redan stor efterfrågan på den, säger hon.