Filmen som hyllar landsbygden

Skapa något som bidrar till en hållbar utveckling av landsbygden. Den uppgiften fick studenterna på Mediedesignprogrammet vid Luleå tekniska universitet. Martin Fryklund valde att göra en stillsam film om hur det är att driva ett världsunikt garveri i Bölebyn.

Martin Fryklund LTU Foto: Isabella Fredriksson
Foto: Isabella Fredriksson

Solen stiger över garveriet i Bölebyn. Under en dag följer vi garvaren Jan Sandlund som jobbar i familjeföretaget som har tillverkat läderprodukter sedan 1899. När garveriet togs över av fjärde generationen Sandlundare började de göra iPadfodral och lyxiga väskor i stället för näbbstövlar.

När Martin Fryklund gjorde sin film kändes det viktigt att fokusera på det vackra och unika med att bo på landet.

- Jag har lekt diktator och valt att belysa det positiva ur intervjun, säger Martin Fryklund.

Han har en passion för stillbildsfoto, men det här är den första filmen han gjort på egen hand.

- Det har varit många nya bitar. Ljudupptagning, ljussättning för intervju, intervjuarbete och att filma med tekniker som bara tränat på hemma innan jag spelade in på riktigt.

Filningen tog en halv dag. Martin Fryklund hade förberett en lista på vilka scener han ville filma. Han har använt sig av en så kallad slide cam, som är en kamera som sitter på en liten räls för att göra svepande åkningar.

Filmen slutar vi under nio sekunder ser hur skymningen faller och stjärnorna vandrar över himlen. De nio sekunderna tog 1,5 timmar att filma. Martin Fryklund har använt sig av en teknik som heter time lapse. Han har tagit två stillbilder i minuten. Mellan varje bild flyttade han kameran fem millimeter längs med rälsen. När bilderna läggs ihop blir det en film. Tidskrävande kan tyckas, men Martin Fryklund vill inte göra något halvdant.

- Det är typiskt mig och både bra och dåligt. Det kan bli lite kämpigt men jag lär mig väldigt mycket när jag lägger ribban högt, säger han.

När han gjorde filmen var det sagt att den skulle visas för byborna och på skolans egen utställning. Men den feedback Martin Fryklund har fått för filmen har varit väldigt positiv och nu hoppas han på att få producera fler filmer som kan lyfta landsbyggden.

- Det finns mycket att lyfta fram, en fotbollstränare, någon ur jaktlaget eller en person som har råd att bo i sitt drömhus tack vare att det ligger på landet.

I filmen hörs låten Tala till mig av gruppen Oh Jonathan som består av musikstudenterna Sandra Widman och Josefine Löfgren.