Hoppa till innehållet
Sandra Lehto
Sandra Lehto. Foto: Lars Andersson Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Stipendium till mediedesignstudent

Publicerad: 21 december 2015

Sandra Lehto, student vid programmet Mediedesign, förärades nyligen med ett kulturstipendium värt 5 000 kronor av hemkommunen Övertorneå.

 – Jag hörde under praktiktiden att de skulle dela ut ett kulturstipendium för ungdomar men att jag skulle bli nominerad till det hade jag inte en aning om – än mindre att jag kunde bli en stipendiat. Jag känner mig hedrad och upplyft av att det jag älskar att göra uppmärksammas, säger Sandra Lehto.

Ett kvitto som ger kraft

Att tilldelas ett stipendium redan som student är inte alla förunnat och Sandra Lehto säger att detta sporrar henne ytterligare inför den kommande karriären.

– Det här ger mig mer kraft att fortsätta mot mina mål och en vink om att det spår jag arbetar i är rätt.  Sen är det förstås väldigt roligt att få ett kvitto på att man faktiskt är bra på det man gör och brinner för. Jag känner mig optimistisk och taggad på framtiden, säger Sandra Lehto.

Varför läser du Mediedesign?

– Mitt intresse för design, illustration, foto och konst har alltid funnits så det är väl främst därför. Ärligt talat trodde jag inte att jag skulle bli antagen till Mediedesign då jag inte läst något liknande på gymnasiet. Men mitt intagningsprov visade tydligen att jag har det som krävs och jag trivs så bra med utbildningen. Jag har haft kul och utvecklats mycket under dessa år.

Hur trivs du på Luleå tekniska universitet?

– Jag trivs bra på universitetet och mycket på grund av min fina klass. Att kunna läsa grafisk design och kunna bo i norra Sverige är en lyx, att ha naturen så nära.

Var hittar du dina inspirationskällor?

– Jag inspireras utav natur, känslor och människor. Jag har en stor kärlek till Tornedalen och hittar mycket inspiration från min uppväxt där i min morfars skog. Att fiska med farfar, plocka bär med mormor och lyssna på när min farmor sjunger på finska. Alla minnen som jag har eller som jag kan få ta del av inspirerar mig.

Hur ser dina framtidsplaner ut?

– Jag är öppen för det mesta som kan komma men planen nu är att jobba vidare på mitt företag som grafisk designer, illustratör och konstnär.