Hoppa till innehållet
Andreas Uneby

"Vi har Sveriges bästa nolleperiod"

Publicerad: 27 februari 2014

Andreas Uneby studerar andra året på Mediedesign. Han är 25 år gammal och kommer från Boden.

Hej, vem är du?

– Hej! Jag är en man i mina bästa år, vilket jag hoppas alltid kunna vara, från Boden som efter lite flyttande och studerande på olika platser i Sverige till slut hittat rätt utbildning här i Piteå, och därför är lite extra mycket i mina bästa år just de här åren.

Varför läser du Mediedesign?

– Svaret känns ganska givet här från min sida: För att jag vill jobba med design, kanske framförallt grafisk design, i framtiden, och det här var det vettigaste sättet att ta mig till det målet från startrutan. Men ska vi gräva lite djupare i det och undra varför jag studerar design istället för att lära mig på egen hand, så är det för att jag tror att den kunskapen som jag kan få på en utbildning, och den tiden som man kan spendera på just att lära sig och inte bara att utöva, inte riktigt går att få på annat sätt.

Vad är det roligaste med din utbildning?

– Att jag får hålla på på heltid, och mer, med design. Ibland slår det mig att jag bara har lite mindre än halva tiden av utbildningen kvar, och då får jag en släng av panik, tills jag inser att jag faktiskt kommer få fortsätta att arbeta med formgivning hela livet om jag så känner. Det är en härlig känsla!

Vad är det mest utmanande?

– Att begränsa sig. I och med att det i princip bara finns kreativa och konstnärliga program på campus Piteå så blir det väldigt lätt att slänga sig in i projekt till höger och vänster med musiker, dansare, radioproducenter och så vidare. Det tar ett tag att inse, men när man har tio deadlines samma vecka så fattar man att man måste börja tacka nej till projekt och jobb ibland. Då blir ju som av en händelse de jobb man faktiskt tar på sig av betydligt högre kvalitet också.

Hur är det att plugga på LTU?

– I jämförelse med Umeå och Lund där jag har pluggat tidigare så är det givetvis betydligt mindre, men jag har aldrig lärt känna så mycket människor som nu, även i de större städerna. Nästan alla studenter här bor i samma studentområde, som för övrigt har de överlägset bästa (och största) studentbostäderna jag sett, så det är aldrig långt till närmsta häng. Har även hört från obekräftade men stensäkra källor att Piteå har Sveriges bästa nolleperiod.

Vad gör studenterna på fritiden?

– Det varierar nog enormt mycket. Festar? Nej, men många håller nog på med det som de gör inom programmet, fast för skojs skull. Dricker kaffe, tränar, spelar mer eller mindre obskyra TV-spel, klappar sin katt, kastar vattenballonger på förbipasserande. Eller snöbollar. Det är tydligen en säsongsbaserad hobby.