Hoppa till innehållet
Foto: Emma Bergström Wuolo

Norrbotten NEO spelade studenternas stycken

Publicerad: 10 december 2013

En av Sveriges mest intressanta ensembler, Norrbotten NEO, spelade stycken skrivna av studenter på Musikhögskolan.
- Det kändes helt fantastiskt. Man kan skriva hur svårt som helst och de kan ändå spela det, säger studenten André Thörnfeldt som skrivit stycket Aurora Borealis.

Det är andraårsstudenterna på Musik, konstnärlig kandidat, som även i år får den unika möjligheten att skriva ett stycke som Norrbotten NEO sedan spelar upp.

- Alla stycken var personliga och bra, säger Sara Hammarström som spelade flöjt och altflöjt under konserten.

Musikerna i Norrbotten Neo försöker ge så mycket feedback som möjligt till studenterna och Sara Hammarström ser hur kvaliteten på styckena höjts under de år samarbetet pågått.

- Det har gett utdelning. Nu lyssnar ettorna på tvåornas konserter och inspireras av det, säger hon.

131204_NEO_Andre_Thornfeldt_LTU.jpg
André Thörnfeldt

De olika styckena skiljer sig mycket mellan varandra - både i uppbyggnad och tema. André Thörnfeldt har komponerat stycket Aurora Borealis.

- Det handlar om norrsken. Jag är inte här ifrån och såg nyligen norrsken för första gången. Jag läste på nätet att det handlar om partiklar som krockar med varandra.

Stycket ska låta lite grötigt. Under repetitionerna med Norrbotten NEO fick han för första gången höra hur hans musik låter när den spelas av en orkester. Han imponerades av musikernas skicklighet. Det gjorde också klasskamraten Martin Trygg som skrivit Diaboli Vestigo (Djävulens avtryck). Det är ett stycke med stora kontraster där de olika delarna är väldigt olika varandra.

- Det är helt otroligt. Det var så svårt, gick snabbt och bytte taktarter. Jag ville testa om man kan skriva sån här musik. Jag tror inte att många andra hade kunnat spela den, säger Martin Trygg.

Ett stycke som var lugnare är Jörgen Ängsveds Sonata Odonata. Odonata är det latinska namnet för trollslända och det var dessa insekter som han inspirerades av när han skrev sin musik. Skalan har en viktlöshet och det finns lite skimrande klanger.

Att få höra sin musik spelad av Norrbotten NEO är inte enbart positivt.

- Det är jätteroligt, men det också svårt att lyssna på min egen musik. Jag hittar lättare kvalitéer i andras verk.

Fler bilder från konserten