Hoppa till innehållet

Kyrkomusik

Kyrkomusikerinriktningen är det självklara valet för dig som vill ägna dig åt kyrkomusikalisk verksamhet på högre nivå. Här får du mycket individuell undervisnings tid samt tillgång till en orgelsamling i världsklass. Som student bor du också på gångavstånd till Musikhögskolan vid Luleå tekniska universitet – en av Sveriges mest kreativa platser.

Kyrkomusiker inriktningen vid Musikhögskolan i Piteå kännetecknas av en stödjande miljö där eleverna får mycket individuellt undervisning. Individuell solistisk orgellektioner och kyrkomusik gemensam lektioner sker veckovis. Under gemensam lektioner spelar upp sina orgelstycken för varandra, dirigera körstycken och sjunger psalmer tillsammans samt jobba tillsammans på konsert projekt. Gästlärare presenterar ofta seminarier och konserter med olika innehåll. 

Konstnärlig kandidatexamen i kyrkomusik ger dig förutsättningar att bedriva kyrkomusikalisk verksamhet på högre nivå, något som krävs om kyrkomusik ska fortsätta vara en viktig del i Sveriges kulturlandskap.

En bred utbildning

Kandidatexamen i kyrkomusik ger dig en bred grund och de grundläggande kunskaper som du behöver för att klara av de otroligt varierande arbetsuppgifter som kyrkomusiker har: att kompa dig själv i en solosång på gudstjänster och förrättningar, att dirigera en kör i Händels Messias eller en Abba-låt, att improvisera ett mellanspel under en psalm, att arrangera ett körstycke för 3-stämmig kör och gitarr eller att undervisa en orgelelev i hens första preludium och fuga av Bach.


Du har också möjlighet att genom valfria eller tillvalskurser att inrikta dig mot de specifika ämnen som är intressanta för dig: sång, kördirigering, fördjupat orgelspel, musikteoretiska kunskaper, improvisation och mycket mer.

Fantastiska instrument

Orgel Acusticum vid Luleå tekniska universitet

Studio Acusticum (Woehl, 2012, IV/140): Sveriges största konserthusorgel. Inkluderar bland annat klockor, xylofon och celesta. Det går att spela det mesta här, men orgeln klingar särskilt bra i symfonisk repertoar från romantiken och framåt. 

Foto: Lars Andersson

Norrfjärdens kyrka (Grönlunds, 1997, III/36): En replik av en barockorgel från 1600-talet som ursprungligen funnits i Tyska kyrkan i Stockholm. Den orgeln finns kvar och restaurerades i Tornedalen: huvudverket i Övertorneå och ryggpositivet i Hietaniemi. Orgelns medelton temperering passar utmärkt till repertoar från hela Europa skrivet innan Johann Sebastian Bachs tid. Orgeln används ofta i undervisning och konserter av studenter och lärare.

Foto: Lars Andersson
Foto: Lars Andersson

Orgelsalen (Grönlunds, 1989, III/35): Orgelsalens tremanualiga Grönlundsorgel är eklektisk i stil och tillgänglig för studentkonserter samt undervisning.

Liturgiska orgelsalen är Musikhögskolans lilla pärla. En mindre konsertsal med en tvåmanualig barockorgel byggd av Robert Gustavsson, Härnösand (II, 15) och intonerat av Mads Kjersgaard, en av Sveriges ledande experter i barockorglar. Salen inrymmer även en tvåmanualig cembalo.

Övningsorglar Det finns fem ytterligare övningsorglar på Musikhögskolan. Det betyder att det alltid finns tillgängliga instrument när du vill öva.

Sök till våra klassiska inriktningar på Musikhögskolan

Detta videoklipp har blockerats på grund av dina cookie-inställningar.
Acceptera marknadsföringscookies eller se videoklippet på Youtube.

Kontaktperson för inriktningen kyrkomusik

Aaron Sunstein

Sunstein, Aaron - Universitetslektor

Organisation: Musikalisk gestaltning, Musik medier och teater , Institutionen för ekonomi, teknik, konst och samhälle

Dina lärare:

Orgel: Aaron SunsteinGary Verkade (prof emeritus)

Liturgisk orgel: Lars Sjöstedt

Kördirigering: Erik Westberg

Orkesterdirigering: Petter Sundkvist

Sång: Katherine Osborne

Klassiskt piano: Niklas Sivelöv, Nigar Charkazova

Ackordspiano: Robert Svensson, Viktor Fagerlund

Teori: Aaron Sunstein , Jörgen Häll

Examensarbete: Åsa Unander-Scharin , Stefan Östersjö