Hoppa till innehållet

Kyrkomusiker

Kyrkomusikerinriktningen är det självklara valet för dig som vill ägna dig åt kyrkomusikalisk verksamhet på högre nivå. Här får du tillgång till professionella lärare och en orgelsamling i absolut världsklass. Som student bor du också på gångavstånd till Musikhögskolan vid Luleå tekniska universitet – en av Sveriges mest kreativa platser.

Det är brist på kyrkomusiker i hela Sverige och många församlingar efterlyser organister med en konstnärlig kandidatexamen i kyrkomusik.

Konstnärlig kandidatexamen ger dig förutsättningar att bedriva kyrkomusikalisk verksamhet på högre nivå, något som krävs om kyrkomusik ska fortsätta vara en viktig del i Sveriges kulturlandskap.

En bred utbildning

Kandidatexamen i kyrkomusik ger dig en bred grund och de grundläggande kunskaper som du behöver för att klara av de otroligt varierande arbetsuppgifter som kyrkomusiker har: att kompa dig själv i en solosång på gudstjänster och förrättningar, att dirigera en kör i Händels Messias eller en Abba-låt, att improvisera ett mellanspel under en psalm, att arrangera ett körstycke för 3-stämmig kör och gitarr eller att undervisa en orgelelev i hens första preludium och fuga av Bach.
Du har också möjlighet att genom valfria eller tillvalskurser att inrikta dig mot de specifika ämnen som är intressanta för dig: sång, kördirigering, fördjupat orgelspel, musikteoretiska kunskaper, improvisation och mycket mer.

Fantastiska instrument

Orgel Acusticum vid Luleå tekniska universitet

Studio Acusticum (Woehl, 2012, IV/140): Sveriges största konserthusorgel. Inkluderar bland annat klockor, xylofon och celesta. Det går att spela det mesta här, men orgeln klingar särskilt bra i symfonisk repertoar från romantiken och framåt. Studenter har möjlighet att spela sina examenskonserter här.

Foto: Lars Andersson

Norrfjärdens kyrka (Grönlunds, 1997, III/36): En replik av en barockorgel från 1600-talet som ursprungligen funnits i Tyska kyrkan i Stockholm. Den orgeln finns kvar och restaurerades i Tornedalen: huvudverket i Övertorneå och ryggpositivet i Hietaniemi. Orgelns medelton temperering passar utmärkt till repertoar från hela Europa skrivet innan Johann Sebastian Bachs tid. Orgeln används ofta i undervisning och konserter av studenter och lärare.

Foto: Lars Andersson

Orgelsalen (Grönlunds, 1989, III/35): Orgelsalens tremanualiga Grönlundsorgel är eklektisk i stil och tillgänglig för studentkonserter samt undervisning.

Foto: Lars Andersson

Liturgiska orgelsalen är Musikhögskolans lilla pärla. En mindre konsertsal med en tvåmanualig barockorgel byggd av Robert Gustavsson, Härnösand (II, 15) och intonerat av Mads Kjersgaard, en av Sveriges ledande experter i barockorglar. Salen inrymmer även en tvåmanualig cembalo.

Övningsorglar Det finns fem ytterligare övningsorglar på Musikhögskolan. Det betyder att det alltid finns tillgängliga instrument när du vill öva.

Gary Verkade

Verkade, Gary - Professor

Organisation: Musikalisk gestaltning, Musik medier och teater , Institutionen för ekonomi, teknik, konst och samhälle
Telefon: 0911-72626

Dina lärare:

Orgel, Gary Verkade

Liturgisk orgel, Per Högberg

Kördirigering, Erik Westberg

Orkesterdirigering, Petter Sundkvist

Sång, Katherine Osborne

Klassiskt piano, Helge Kjekshus

Ackordspiano, Robert Svensson

Teori: Aaron Sunstein , Jörgen Häll

Examensarbete: Åsa Unander-Scharin , Stefan Östersjö