Hoppa till innehållet
Foto: Rasmus Tåg
Erica Back, alumn vid Luleå tekniska universitet. Foto: Rasmus Tåg Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Alumn prisad i Finland

Publicerad: 13 juli 2015

Erica Back studerade Musik, konstnärlig kandidat vid Luleå tekniska universitet under åren 2009-2012. Nyligen blev den lovande sångerskan prisad vid prestigfyllda Sibelius-sångtävling i Helsingfors där hon i hård konkurrens kom på en andraplats. I sommar är hon också aktuell i rollen som Dorabella i Mozarts Così fan tutte på Confidencen i Stockholm.

En sportfråga: hur känns det?

– Det känns mycket bra att jag kom tvåa! Jag hade aldrig kunnat föreställa mig att det skulle gå så bra som det gjorde och att jag skulle få så mycket uppskattning och positiv respons som jag fick under hela tävlingens gång; det stärker en otroligt mycket som konstnär.

Du gör även rollen som Dorabella på Confidencen i sommar, vad är dina tankar kring det?

– Förra året gjorde vi Così fan tutte på Sibelius-Akademin i Helsingfors, så själva rollen är bekant från tidigare. Då gjorde vi en modern version av operan, medan operan görs i epokstil på Confidencen, det vill säga man försöker vara så autentisk i framförandet som möjligt. Det känns roligt att få göra rollen på nytt, men nu i en helt annan tappning!

Vad i din karriär är du extra stolt över?

– Att jag hittills har fått chansen att göra så många intressanta och roliga projekt. På Sibelius-Akademin har jag fått prova på att göra många olika operaroller, bland andra den mexikanska konstnären Frida Kahlo i den nyskrivna operan Frida y Diego av finska kompositören Kalevi Aho. Under min tid i Piteå fick jag göra många olika sceniska projekt och utanför skolan fick jag flera olika engagemang. Bland annat gjorde jag rollen som Barbarina i Figaros bröllop som sattes upp på operasångaren Peter Matteis egen festival i Luleå 2011.

När du ser tillbaka på din utbildning, vad var det viktigaste du lärde dig?

– Under mina år i Piteå fick jag lära mig grunderna i klassisk sång, som jag kunde bygga vidare på när jag kom till Sibelius-Akademin. Jag fick också mycket scenisk erfarenhet, eftersom den klassiska sånglinjen på musikhögskolan är rätt liten så fick jag chansen att göra många olika typer av projekt.

 Hur upplevde du din tid på Luleå tekniska universitet?

– Det var en lärorik och rolig tid! Jag fick som sagt lära mig mitt instrument från grunden och jag fick utvecklas som konstnär. Fördelen med att den klassiska musiklinjen är relativt liten, är att man som student får prova på olika saker vilket stärker en som utövande konstnär.

Har du några tips till den som funderar på att läsa Musik, konstnärlig kandidat?

– Brinner du för musik och vill bli frilansande musiker tycker jag att musikhögskolan i Piteå är ett bra ställe att starta på. Där får man en bra grund att stå på, som man sedan kan fortsätta vart man vill med.

Taggar