Greger Hillman jobbar på One Statement Media

Publicerad: 17 december 2014

Greger Hillman gick studiomusiker och musiklärarutbildningen under åren 2000–2005. Idag jobbar han som mediaproducent och utbildare på One Statement Media.

Hur har du gjort för att få det jobb du har idag?

– Det är något som har vuxit fram över tid. Jag har varit frilansmusiker och jobbat som musiklärare, både på gymnasiet och på musikskolan. Samtidigt har jag haft ett enormt driv att skapa något eget, vilket bl a har mynnat ut i en digital saxofonskola på engelska, The Saxophone Hub, som används av elever från över 50 länder runtom i världen.  Konceptet har vissa likheter med ”Flipped Classroom” men jag har anpassat det för saxofonundervisning.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Jag kan styra min tid och jobba de tider som passar bäst. Det är ett arbetssätt som kräver mycket god självdisciplin, vilket var en utmaning i början. Men nu har jag börjat hitta rätt tycker jag.

Vad i din karriär är du extra stolt över?

– Som frilansmusiker är det nog de USA-turnéer som jag har fått göra genom åren med ett helt fantastiskt liveband som spelar Abbas musik. Som företagare och entreprenör så är det helt klart min saxofonskola som bygger på förinspelade videolektioner, MP3:er och PDF-noter.

När du ser tillbaka på din utbildning, vad var det viktigaste du lärde dig?

– Framförallt så var det många erfarenheter genom inspelningsprojekt, turnéer och utbytesstudier i USA som banade väg för mitt frilansmusicerande. Men självklart så har både det pedagogiska arbetet och musikteorin också varit viktigt i både min lärarroll och som musiker.

Hur upplevde du din tid på Musikhögskolan vid Luleå tekniska universitet?

– Det var otroligt roligt och inspirerande. Jag kände en stor frihet i att kunna hoppa på olika projekt även utöver de som fanns i mina utbildningar. Till exempel så sände jag radio 2 timmar i veckan under ett år på eget initiativ, vilket gav mig mer ”air time” än de som gick den utbildningen. Fantastiskt roligt!

Har du några tips till den som funderar på att läsa studiomusiker eller musiklärare?

– Intagningsprovet till studiomusikerutbildningen inkluderar bland annat ett inspelningstest i studio där du ska läsa ”A vista”, det vill säga noter du aldrig har sett förut. Svårighetsgraden brukar vara ganska hög så mitt tips är att öva på att läsa mycket noter inför det provet.

Musiklärarutbildningen har ändrats en del sedan jag gick ut 2005, men till intagningsprovet är det alltid bra att kunna visa på en bredd. Det vill säga en–två låtar på ditt huvudinstrument där du spelar/sjunger i olika genrer och kanske ett bi-instrument också om du har det.