Han enar Loney Dear och Norrbottens kammarorkester

Publicerad: 21 november 2014

Just nu turnerar artisten Loney Dear tillsammans med Norrbottens kammarorkester. Föredetta musikstudenten Andreas Hedlund är den som arrangerat musiken till den gemensamma konserten.

Andreas Hedlund gick Musik, konstnärlig kandidat med inriktning mot komposition under åren 2008–2011. Idag jobbar han som frilansande arrangör & kompositör.

Vad kan du berätta om konserterna med Loney Dear och Norrbottens kammarmusiker?

– Ett minst sagt speciellt samarbete. Emil Svanängens (aka Loney Dear) musik är på många vis unik. Det var rent konstnärligt ett utmanande projekt, där jag befann mig halvvägs som medkompositör. Låtarna krävde stor bearbetning för att klä sig bra i orkesterkläder. En hel del av sakerna pushar orkestern ganska långt i rollen bakom en popartist, det är inte "safe" på något vis. Men resultatet tycker jag är något nytt och unikt i många avseenden.

Foto: Camilla Berglund
Andreas Hedlund, kompositör och arrangör. Foto: Camilla Berglund

Hur har du gjort för att få det jobb du har idag?

– Musikbranschen är helt och hållet baserad på rekommendationer och kontakter. Vad jag kan säga är att om du får chansen att göra ett jobb så är det tre komponenter som avgör hur fortsättningen på din karriär kommer se ut:

1. Våga ta chansen.
2. Gör jobbet så bra du bara kan inom ramen för budget och tid.
3. Leverera vid den deadline som avtalats.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Det är vad jag drömde om: att få jobba med symfoniorkester som musikaliskt medium. Och att få träffa andra förmågor och artister som kommer med roliga idéer! Det är utvecklande.

Vad i din karriär är du extra stolt över?

– Mitt Super Mario-medley som framförts av tre–fyra av landets orkestar är nog den största ära man kan få som gammal spelnörd :)

När du ser tillbaka på din utbildning, vad var det viktigaste du lärde dig?

– Branschkunskap och ödmjukhet inför arbetet med musiker och producenter. Samtidigt vikten av hantverk i orkestering och komposition.

Hur upplevde du din tid på Musikhögskolan vid Luleå tekniska universitet?

– Mycket bra! En bra kombo av att alla som pluggar här kommer från andra orter och därför bildar en rätt familjär stämning Och att det ligger lite off minskar distraktionen från annat. Jag är från Stockholm från början, men skulle aldrig velat plugga där.

Har du några tips till den som funderar på att läsa komposition?

– Släpp hybris och stolthet en period, släpp in tips och våga sätta den konstnärliga och hantverksmässiga sidan på spel. Det farligaste du kan göra är att börja en kandidat och tro att du är klar.