Musik till is, kyla och mygg

Publicerad: 7 maj 2014

Före detta studenter vid Luleå tekniska universitets utbildningar i musik har blivit utvalda att delta i prestigefyllda musikmässan Classical Next 2014 i Wien.

Classical Next är en årlig sammankomst för klassiska musiker. Förra året deltog ungefär 1000 musiker från hela världen i mässan. Nu har Piteåbaserade Kristallkvartetten har tagits ut av den officiella festivaljuryn att delta i mässan tillsammans med övriga internationella akter. Deras framträdande sker 15 maj.

– Att bli uttagna känns stort för oss dels för att vi konkurrerade med många internationella akter med hög musikalisk nivå, dels för att vi får möjlighet att visa upp ett Norrbottenpräglat program utomlands, säger Isabelle Andö som spelar violin i kvartetten.

Visar norra Sverige

Kristallkvartettens showcase kommer att bestå av fyra nyskrivna verk blandade med nyarrangerad folkmusik. Allt har en anknytning till norra Sverige och element som is, kyla, kristaller … ja till och med mygg. Samtidigt som kvartetten spelar kommer ett bildspel med naturbilder visas.

– Vi ser fram emot att få knyta internationella kontakter med musiker, kompositörer och arrangörer på mässan. Vi som inte varit där ser förstås fram emot att få se Wien, säger Isabelle Andö.

Kristallkvartetten, som  startades 2011 i Piteå, består av fyra unga musiker: Isabelle Andö (violin),  Nina Sandell (violin) (alternerar med Maria Sjöstedt, violin), Marie-Louise Klestrup Röijezon (viola)  och Peter Danielsson (kontrabas).

Blev teatermusiker

Kvartetten spelar gärna inom olika genrer, såväl klassiskt som pop, folk och nyskrivet. Tidigare har de bland annat framträtt vid Festspelen i Piteå, Nattfestivalen i Korpilombolo, Ice Music i Luleå och Pitefolk.  Kvartetten har också varit teatermusiker vid Scenkonstbolagets uppsättning av “Sagan om den lilla farbrorn” i Sundsvall, med tillhörande turné.

I början av 2013 påbörjades turnén med projektet “Kristaller i Norrbotten”, där kvartetten bland annat framför nykomponerad musik av fyra unga tonsättare (Lisa Stenberg, Björn Sikström, Emil Råberg och Gísli Grétarsson) som  även har varit studenter vid Luleå tekniska universitet. Projektet, som har stark norrbottnisk prägel, har erhållit stöd från Kulturrådet samt Norrbottens läns landsting.