Hoppa till innehållet

Lovande sångare prisas med stipendium

Publicerad: 17 december 2018

Studenten Kristoffer Töyrä tilldelas årets Hähnelstipendium. Han läser sista året på kandidatutbildningen i Musik med sång som huvudinstrument.

– Det känns fantastiskt kul! Jag har jobbat hårt, deltagit i många produktioner och utvecklats mycket. Stipendiet visar att det har uppmärksammats, säger Kristoffer Töyrä.

Sitt eget instrument

Hähnelstipendiet delas ut av Stiftelsen Stellan, Sten och Märta Hähnels minnesfond efter rekommendation från Musikhögskolans stipendienämnd. Prissumman uppgår till 20 000 kronor.

– Jag kommer mest troligt använda prissumman till att köpa sånglektioner och satsa på vidare utveckling efter kandidatens slut nu till våren, berättar den glada vinnaren.
För Kristoffer Töyrä har sång alltid varit en passion, möjligheten att vara sitt eget instrument och det personliga utrycket är det som lockar med konstformen.

– Som sångare finns sätt att uttrycka sig som inga andra instrument har. Blandningen mellan text och musik skapar berättelser och förmedlar budskap på de mest underbara sätt. Det är också väldigt härligt att kunna göra det utifrån sig själv. Istället för att använda ett separat instrument så är jag mitt eget instrument.

Provtjänstgöring på Göteborgsoperan

Det är inte bara lärarna på Musikhögskolan i Piteå som uppmärksammat den talangfulla sångaren. Från hösten 2019 inleder Kristoffer Töyrä en provtjänstgöring för Göteborgsoperans kör. En mycket anmärkningsvärd bedrift av en blott 23-årig sångare.

– Att bli erbjuden en plats i Göteborgoperans operakör känns fantastiskt. Det är en dröm som går i uppfyllelse. Det som främst lockar med att sjunga i operakören är att det innebär att jobba med musik och operasång på heltid. Jag tror det är en perfekt plats att utvecklas på.

Hur skulle du beskriva din tid på Musikhögskolan i Piteå?

– Min tid på Musikhögskolan har varit fantastisk. Jag har haft bra lärare och vänner som har stöttat mig genom allt och alla är tillmötesgående och hjälpsamma. En bra miljö för mig att utvecklas på helt enkelt. Jag har fått möjlighet att vara med på många produktioner, som både är uppstyrda av lärare och av studenter, och det har varit en stor och rolig del av studietiden.

Har du några tips till framtida studenter?

– Ta vara på tiden och lär er så mycket som möjligt. På Musikhögskolan finns mycket utrymme för utveckling och möjligeter att sätta upp nästan vilka produktioner som helst, om man är villig att arbeta för det.

Taggar