1975 blev Synnöve Dellqvist utsedd till Sveriges Jenny Lind. Sångerskan Jenny Lind är en av de första världskända musikartisterna och pryder vår femtiokronorssedel.

40 år i musikens tjänst

Publicerad: 28 januari 2014

Synnöve Dellqvist, utbildningsledare och lektor vid Luleå tekniska universitet, startade sin karriär inom musiken för 40 år sedan. Här berättar hon själv om sitt yrkesliv.

Synnöve Dellqvist

“När jag ser tillbaka på mitt yrkesliv som sångerska och sångpedagog, kan jag bara säga: Oj vilken fantastisk resa jag varit med om! Som klassisk sångerska har jag haft förmånen att få framträda i många olika konsertsammanhang på riksplanet (utomlands i mindre skala) såväl som lokalt där jag bott, med allt från romanser, opera, operett till kyrkomusik, visa och i jazzmusikaliska produktioner. Jag har deltagit i flera radioinspelningar, turnerat i Rikskonserters och Länsmusikens regi, samt synts i TV i bland annat Café Sundsvall.

1969, som en blyg 18-åring, antogs jag i solosångsklassen (numera musiker) på Musikhögskolan i Stockholm.  ”Ackis”, som det hette på den tiden. Då hade jag skolat min röst sen jag var 11 år på Kommunala Musikskolan i Karlskrona och fått vara med i otaliga konserter. Jag hade sjungit för både landshövding, statministrarna Tage Erlander och Olof Palme, sjungit i fransk TV i Bourges 1966, när Musikskolan var på turné där och turnerat i Småland med klasskamrater i ”Ungdom spelar för ungdom”.

1975 examinerades jag som sångpedagog, solist och diplomsångerska med en egen romanskonsert på Waldemarsudde, samt ett framträdande med Radiosymfonikerna under ledning av Stig Westerberg.

Samma år blev jag utsedd till Sveriges Jenny Lind och fick åka till USA och Barnumfestivalen i Bridgeport, Connecticut. Jag fick också en underbart vacker krinolin uppsydd till mig.

1977 flyttade jag från Stockholm, efter ett års vidareutbildning på Operastudio 67, för att i 18 år arbeta vid Mellansels Folkhögskola och utvecklas som pedagog.

1988 tilldelades jag Karlskrona Stads belöningsstipendium: ”för mitt idoga arbete med rösten som berikat många, samt mina pedagogiska insatser inom mitt verksamhetsområde som rönt stor uppskattning”.

1995 hamnade jag i Piteå och Framnäs med fyllnadstjänst på Musikhögskolan.

2003 bytte jag arbetsgivare och anställdes som adjunkt i sång vid Musikhögskolan och befordrades till lektor 2006. Sedan 2011 är jag även utbildningsledare för Konstnärlig master.”