Gary Verkade
Gary Verkade Foto: Lars Andersson Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Möt en lärare – Gary Verkade

Publicerad: 26 februari 2016

Gary Verkade är professor i musikalisk gestaltning och kontakperson för inriktningen kyrkomusiker

I vilka kurser möter studenterna dig?

– Man möter mig i orgelkurser, kontrapunktkurser, seminarier om en hel rad intressanta ämnen som rör uppförandepraxis, musikteori, form och analys med mera. Samt i kurser i fri improvisation.

 Hur är du som lärare?

– Jag är engagerad som lärare och är beredd att göra det som krävs för att göra mig förstådd.

Varför är det så roligt att undervisa?

– Det är den plötsliga glimten som lyser i den studerandes öga som gör undervisningen så rolig, när den studerande lyckas spela en fras så att den börjar tala. Att veta att man lyckats leverera en upplevelse som gör en skillnad är det bästa med det lärande yrket. Jag är själv fortfarande en student, fortsätter att lära mig, och gestaltar undervisningen som en gemensam resa med studenten.

Vad vill du att studenterna ska få med sig från dina kurser?

– Jag är framförallt ute efter att studenterna förstår innehåll och innebörden av musik och vad det betyder att vara musiker.

Varför ska man studera musik vid Luleå tekniska universitet?

– Att studera vid Luleå tekniska universitet är en unik möjlighet att träffa och arbeta tillsammans med kvalificerade lärare av nationellt och internationellt rykte. Det är lätt att få träffa andra studerande och skapa gemensamma projekt. Musikhögskolans orgelinstrumentarium kan mäta sig med vilket universitet som helst i hela världen. Studenternas vilja att arbeta gränsöverskridande är beundransvärd och en stor tillgång för hela institutionen.