Mårten Andersson

Möt en lärare – Mårten Landström

Publicerad: 16 januari 2015

Till vardags är Mårten Landström pianist i Norrbotten NEO. När han själv väljer ut några guldkorn ur sin karriär tänker han främst på Lidholms Poesis med Herbert Blomstedt och Radiosymfonikerna i Berwaldhallen, tv-produktionen av Stravinskijs Petrusjka med samma orkester, och på tal om Stravinskij - hans egen transkription av Våroffer för två flyglar som han framförde tillsammans med Peter Jablonski under studietiden på Royal College of Music. Sist men inte minst: en magisk Verklärte Nacht med Norrbotten Neo i en proppfull bygdegård i Lauker ...

Hej där, vem är du?

– Jag är pianist och arbetar som instuderare/ackompanjatör på skolan. 

I vilka kurser möter studenterna dig?

– Jag har både kandidat- och masterstudenter på instrumentalsidan. Dessutom hjälper jag till på dirigentlektionerna när ingen kör eller orkester finns att tillgå. 

Hur är du som lärare?

– Jag skulle vilja säga att jag är musiker i första hand. Jag kan dela med mig av min breda repertoarkännedom och rika erfarenhet av kammarmusik på högsta nivå. 

Varför är det så roligt att undervisa?

– Det är ganska fantastiskt när man får vara med om de där "aha"-tillfällena när polletten trillar ner! Känslan av tillfredsställelse över att ha följt en process "från ax till limpa" är svårslagen. 

Vad vill du att studenterna ska få med sig från dina kurser?

– En utökad förmåga att musicera med andra. Musik är kommunikation. Man måste både kunna ge och ta, vara en god lyssnare och kunna ta initiativ när det behövs. Och framför allt vara ärlig - en fejkare kommer inte långt i musiklivet. Förhoppningsvis!

Varför ska man läsa musik vid Luleå tekniska universitet?

– Förutom att själva utbildningen håller hög klass är det ju inte helt oviktigt att det dessutom finns gott om övningsrum på skolan (som sällan är fullbokade). Sen finns ju en av Sveriges finaste konsertsalar, Studio Acusticum, i direkt anslutning. Där kan man t ex lyssna på regelbundna konserter med stadens stoltheter Norrbotten Neo och Norrbottens Kammarorkester!