Synnöve Dellqvist

Möt en lärare - Synnöve Dellqvist

Publicerad: 28 januari 2014

Gå på upptäcktsfärd i musikens värld - ensam eller tillsammans med andra. Det rådet ger Synnöve Dellqvist sina studenter.

Hej där, vem är du?

- Jag är en Karlskronafödd kvinna vars liv präglats av musik ända sen jag var riktigt liten och inte ville äta upp vällingen. Mamma märkte då att om hon sjöng så lyssnade jag och åt som bara den. Så det blev många ”vällingsånger” och sen andra sånger både med mamma, på förskolan och under lågstadiet.

I vilka kurser möter studenterna dig?

- I första hand i programmen Konstnärlig kandidat och Konstnärlig master och som lärare för en del utbytesstudenter.

Hur är du som lärare?

- Jag är mycket hängiven, outtröttlig och utrustad med mycket tålamod. Ser dialogen i undervisningssituationen som A och O. Förhoppningsvis är jag också en inspirerande lärare, åtminstone om jag ska tro alla de studenter som lite nu och då hör av sig med ett: Tack för allt du gett! Du är min stora inspirationskälla!

Varför är det så roligt att undervisa?

- Det är mötena. Mötena med varje unik röst och människa. Att ge och ta i varje lärandesituation, och så resorna förstås. Att lära sig förstå varje röst och varje individ och att tillsammans göra upp ”resplaner”, är lika spännande varje gång. Det är som att vara med på TV-programmet ”På spåret”: Vart är vi på väg? Det finns ingen färdig karta, ingen bruksanvisning, inte heller nån given tidtabell när man ska vara framme, bara en vilja att upptäcka hur och att göra det tillsammans .Varje människa gör sin personliga ”röstresa” till sin plats och  i sitt eget tempo!

Vad vill du att studenterna ska få med sig från dina kurser?

- Förutom alla redskap i att bygga sin röst, lära sig sjunga sunt och hållbart och att förstå vilka konsekvenser det för med sig att rösten är ett mänskligt instrument, vill jag också att de ska få med sig detta:

”Att lära sig sjunga är att vara ärlig mot sig själv, visa vem man är och beröra sin publik, vara uthållig i allt, lära sig ödmjukhet och bli en nyfiken upptäcktsresande, som alltid ser möjligheterna inte svårigheterna”

Varför ska man läsa Musikalisk gestaltning vid LTU?

- Därför att här finns en inspirerande och kreativ lärandemiljö, hängivna och kompetenta lärare, en verkstad för skapande i alla former, en möjlighet att förverkliga egna idéer, att gå på upptäcktsfärd i musikens värld ensam eller tillsammans med andra!