Hoppa till innehållet
Simon Bergvall
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

”Det bästa med Musikhögskolan är att det är så familjärt!”

Publicerad: 3 mars 2022

Simon Bergvall läser tredje året konstnärlig kandidat med inriktning jazzmusiker på Musikhögskolan i Piteå. Han började sina studier med att läsa en fristående kurs och fick därmed tillfälle att lära känna skolan och lärarna bättre.
– Efter det året var det självklart att jag ville plugga min jazzkandidat i Piteå.

På Musikhögskolan kan du utbilda dig inom musik i olika genrer och i samma byggnad finns också Sveriges ledande utbildning i ljudteknik. Variationerna bland inriktningarna och närheten mellan klasserna är något som Simon ser som en stor fördel med Musikhögskolan.

–Det bästa med Musikhögskolan är att det är så familjärt! Alla klasser på rock-, studio- och jazzkandidat har replokaler i samma korridor vilket gör att det är lätt att dra ihop sidoprojekt och spontana jam mellan klasserna. Det är även väldigt givande att det finns andra linjer så som klassisk musik, kyrkomusik, dans och ljudteknik som man kan samarbeta och utbyta idéer med.

Samarbetet mellan programmen på Musikhögskolan kan se olika ut och ger studenterna möjlighet att inspireras och ta hjälp av varandra.

– Under min utbildning har vi mest samarbetat med ljudteknikstudenterna som sköter ljud och ljus på konserter samt inspelningar i skolans studior. Vi på jazzlinjen har även haft ett samarbete med danslärarna där vi skrev musik och till det koreograferade de varsin solo-dans som vi sedan tonsatte och spelade upp live. Sjukt inspirerande!

När studenterna på Musikhögskolan tar en paus från studierna finns det en mängd av aktiviteter att hitta på. På campus finns en passionerad studentsektion som anordnar en del event som exempelvis halloweenfester och spelkvällar. Dessutom finns ett gym på studentområdet där de flesta av studenterna bor. För de som vill finns också möjligheten att driva projekt utanför skolan.

– Studietiden blir verkligen vad man gör det till och jag som vill spela så mycket som möjligt har fullt upp med sidoprojekt, exempelvis är vi ett gäng från jazzlinjen som vill lyfta den jazzmusik som finns i Piteå genom en jazzfestival. Vi hoppas på en fullspäckad och inspirerande helg för alla åldrar!