Martin Carlsson, musik, konstnärlig kandidat. Student för en dag.
Martin Carlsson, Musik, konstnärlig kandidat. Foto: Lars Andersson Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

"Här är det musik dygnet runt"

Publicerad: 7 april 2016

Martin Carlsson studerar andra året på Musik, konstnärlig kandidat – inriktning rockmusiker. Han är 28 år gammal och kommer från Vimmerby.

Hej, vem är du?

– Jag är en glad, starkt kaffekonsumerande musiker som sover för lite och försöker få ihop så bra låtar som möjligt som jag kan spela ihop med mina vänner och folk på skolan. 

Varför läser du Musik, konstnärlig kandidat?

– För att det är den enda musikerutbildningen på högskolenivå i Sverige som har fokus på livemusik i pop-rock-sammanhang och dessutom där man är en liten klass som jobbar tätt ihop under tre år.

Vad är det roligaste med din utbildning?

- Det blir mycket reptid tillsammans med klassen. Det gör att man växer som grupp och också som individ. Det blir mycket fokus på att skapa musik. Vi har spelat in mycket musik som vi också släppt på Spotify - då blir hantverket väldigt konkret.

Vad är det mest utmanande?

– Att våga visa sina svaga musikaliska sidor. Men det är en utbildning som öppnar upp för detta på ett fint sätt, tar bort prestigen och både stärker ens styrkor och låter en stärka sina svagheter.

Hur är det att plugga på universitetet?

– Det är fantastiskt. Det må vara långt bort från resten av världen, men en lyx att ha tillgång till dessa lokaler dygnet runt; egna replokaler och fantastiska lärare som ser varje person och också är öppna för nytänkande.

Vad gör studenterna på fritiden?

– Samma som när vi pluggar. Här är det musik dygnet runt. Klockan är halv ett på natten och jag är fortfarande i skolan.