Hoppa till innehållet
Studentsamarbete
Arash Vahdat i samtal med studenterna under redovisningen.

Studenter skapar tillsammans

Publicerad: 12 juni 2013

Kompositörer, datorgrafiker och datorspelsutvecklare har samarbetat med utveckling av fyra datorspel. Det är andra gången studenterna får chansen att mötas över program- och campusgränser, ett samarbete som gett mersmak.

När resultatet av vårens arbete presenterades i Musikhögskolan i Piteås hörsal fanns studenter från både LTU i Piteå och LTU i Skellefteå på plats, tillsammans med respektive programs handledare. Från programmen Datorgrafik och Datorspelsutveckling är det sammanlagt 25 studenter som fått utveckla datorspel i kursen Datorspelsproduktion. Musiken till spelen har, i samarbete, komponerats av studenter från programmet Musik, konstnärlig kandidat.

– Samarbetet initierades av studenterna redan förra året och eftersom det fungerade så bra så ville vi göra om det. Studenterna har verkligen imponerat med sin självständighet, de har drivit grupperna som små företag och tagit sig an en utmaning som inte ens etablerade utvecklare skulle ge sig på, säger Arash Vahdat, handledare för studenterna i Skellefteå.

Under utbildningen Datorgrafik, konstnärlig kandidat arbetar studenterna både individuellt och i grupp bland annat med datorspelsproduktion tillsammans med Högskoleingenjör Datorspelsutveckling och studenter från Musik, konstnärlig kandidat.
Högskoleingenjör Datorspelsutveckling är baserad på en ingenjörsutbildning och kombineras med en rad spelprogrammeringskurser samt projekt, såsom när de nu skapat datorspel från ax till limpa under sju och en halv vecka. Studenterna från Musik, konstnärlig kandidat med inriktning komposition, har under den tiden både varit på besök i Skellefteå och kommunicerat via Skype och telefon.

– Att komponera musik kan vara ett väldigt solitärt arbete så det har varit intressant att skapa i grupp, ett genuint lagarbete. Dessutom har vi nu fått chansen att arbeta utifrån någon annans vision, vilket har varit lärorikt, säger musikstudenten Ola Moum och får medhåll av studiekamraten Kristin Boussard

– Vi har både fått arbeta tillsammans inom vår egen grupp av musikstudenter utöver samarbetet med datorgrafikerna och datorspelsutvecklarna. Det har varit både utmanande och roligt att vara så många inblandande i en skapandeprocess.

Foto: Anna Åström
Johan Ramström, universitetsadjunkt och handledare för musikstudenterna vid Luleå tekniska universitet Foto: Anna Åström

Under utbildningen Musik, konstnärlig kandidat, ska studenterna utveckla ett eget konstnärligt koncept och ges möjlighet att delta i interna och externa produktioner, för att på så sätt förberedas för kommande yrkesliv. Att samarbete över både program och campusgränserna ser således musikstudenternas handledare Johan Ramström, universitetsadjunkt vid LTU i Piteå, som oerhört givande.

– Det finns oändliga möjligheter till samarbete inom både hela Luleå tekniska universitet och inom den institution som vi tillhör. Det finns några andra projekt där vi korsat gränser, bland annat tillsammans med danslärarstudenter. Inriktningen komposition är en bred ingång med bas i det klassiska, studenterna ska lära sig hantverket under sina tre år här, säger Johan Ramström

Detta videoklipp har blockerats på grund av dina cookie-inställningar.
Acceptera marknadsföringscookies eller se videoklippet på Youtube.

Graphical Artists:
Fredrik Ortmon
Arvid Burström
Kristoffer Öhnell

Programmers:
Viktor Hansson
Aron Wåhlberg
Anna Maria Järverud

Musicans:
Jörgen Häll
Ola Moum

Läs om fler studentprojekt