Hoppa till innehållet
Foto: Privat
Fredrik Ekenvi, student på kandidatprogrammet i musik vid Luleå tekniska universitet. Foto: Privat Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Student vann internationell musiktävling

Publicerad: 10 juli 2019

Studenten Fredrik Ekenvi har vunnit första pris i den internationella kompositionstävlingen WASBE (World Association for Symphonic Bands and Ensembles). Tävlingen inriktar sig på blåsorkestermusik och Fredrik Ekenvis stycke "I Long for the Furthest Stars" blev vinnande bidrag i en av klasserna.

– Till en början kändes det ganska surrealistiskt då jag inte förväntade mig att komma till finalen. Men nu när jag har haft tid att smälta allt känns det roligt att just mitt stycke valdes ut, säger Fredrik Ekenvi, som studerat komposition på kandidatprogrammet i musik vid Luleå tekniska universitet.

Stort steg framåt

Under WASBE:s konferens i spanska Buñol meddelandes att Fredrik Ekenvi tog hem första pris i den prestigefulla tävlingens kategori "orchestral winds". Hans bidrag kommer att framföras i minst fem länder och spelas in på skiva i USA.

– Att få min musik spelad utomlands är ett stort steg framåt för mig som kompositör och leder förhoppningsvis till fler tillfällen att skriva för blåsinstrument, säger Fredrik Ekenvi.
Det var efter ett tips från läraren Jan Sandström som arbetet med stycket "I Long for the Furthest Stars" påbörjades.

– Då jag var i processen att skriva mitt examensarbete hade jag inga seriösa stycken som jag arbetade på. När jag fick ett mejl av min lärare med information om tävlingen kändes det som ett perfekt tillfälle att påbörja något. Det som inspirerade mig var ett stycke av den franska tonsättaren Olivier Messiaen som heter Eclairs sur l’au dela.

Öppen för nya intryck

Efter tre års studier på Musikhögskolan i Piteå tog Fredrik sin kandidatexamen under våren. En tid han minns med värme.

– Jag har enbart positiva upplevelser från kompositionsutbildningen. Allt från lärarna till mina kurskamrater har varit fantastiska, berättar Fredrik Ekenvi som dock inte är färdig som student. Till hösten påbörjar han masterutbildningen i musikalisk gestaltning på Musikhögskolan i Piteå.

Vad har varit det bästa med kandidatutbildningen?

– Möjligheten att skriva för Norrbotten NEO och Norrlandsoperans Symfoniorkester.

Har du några tips till framtida studenter?

– Lyssna på musik från olika genrer och var öppen för nya ljud.

 

Taggar