Hoppa till innehållet
Foto: Jonas Jörneberg
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Teaterhögskolans examensproduktion 2013

Publicerad: 30 oktober 2012

Examensproduktionen är Amorina som sätts upp i samarbete med Turteatern, Stockholm. Det är första gången en examensproduktion görs i samarbete med en teater. Premiären skedde i Stockholm 23 mars och från den 19 april spelas Amorina på Teaterhögskolans scen i Luleå.

Amorina är namnet på huvudpersonen i Carl Jonas Love Almqvists roman Amorina: den förryckta frökens levnadslopp och sällsynta bedrifter från 1822, som är författarens genombrottsverk.

Tre syskon, Henrika och tvillingarna Rudman och Willhelm, jämte deras kusin Johannes, innehar de fyra huvudrollerna i denna historia. En vålnad, salig greve Falkenburg, fadren till de tre syskonen, väntar att förbannelsen som en gång drabbat släkten skall fullbordas.
Det förskräckliga – detta ni ska bese, tillhör det förskräckligaste vår litteratur äger att uppvisa. Det förskräckliga har ingen ursäkt för sitt uppträdande inom konstens värld, om det inte också är grundat i mänsklighetens egen natur.

Föreställningen  har repeterats såväl vid Teaterhögskolan i Luleå som i Turteaterns lokaler i Stockholm.

Studenter i avgångsklassen

Anna Aldén, Jenny Antoni, Miriam Forsberg, Harry Friedländer, Josefin Larsson, Jacob Nordquist, Alexandra Pallfy, Joakim Saedén, Christian Sahlström och Daniel Söderlind.

Föreställningar

Elva föreställningar spelades i Stockholm, på Turteatern. I Luleå spelades 4 utsålda föreställningar  på Teaterhögskolans scen.
Föreställningens längd var ca 4,10 inkl. två pauser med servering.

Recensioner och press

“Skoningslös och snygg släktsaga … energiskt skådespeleri i en intelligent tolkning … bevisar återigen att frigrupper kan trolla med knäna” (nummer.se)

” … de tio från Luleå, ingen nämnd och ingen glömd, är mycket bra, ensemblespel och komisk begåvning på hög nivå!” (SR P1 Kulturnytt)

”Amorina – ett jätteprojekt för en hel avgångsklass från Teaterhögskolan i Luleå, via ett läsdrama som man omsorgsfullt slaktar med djup ironi och en teatral eufori som om varken morgondag eller recensenter existerar.” (SvD)

“Turteaterns ”Amorina” bryter mot varje upptänklig lag om anständighet.” (DN)

Turteatern fick Expressens Teaterpris 2012,  "En bit av Georgs hatt"

Mod, lust, eftertanke och kunnande. Turteaterns konstnärliga ledartrojka utmanar konstformen, budgetfixeringen, målgruppstänkandet, den politiska flatheten och all sorts normativitet.

I den kreativa kulturstormen från Kärrtorp är det bara att hålla i hatten. Samtidigt som vi lyfter på den och bugar. Och överlämnar "En bit av Georgs hatt".

Dessutom har regissören Erik Holmström blivit nominerad Svenska Teaterkritikers pris med motiveringen:
Skådespelaren och regissören Erik Holmström för Den nya gudomliga komedin på Turteatern i Stockholm, som arbetat sig upp till att vara en av landets mest intressanta scener. Med vilda grepp nyläses här en klassiker ur ett samtida perspektiv. Resultatet är en skarp, satirisk och hejdlöst rolig totalföreställning om arbetets politiska laddningar.