Johan Forslund
Johan Forslund, lektor i scenisk gestaltning. Foto: Lars Andersson

Möt en lärare – Johan Forslund

Publicerad: 2 september 2015

Jag är oupphörligt intresserad av skådespeleri och berättande och tillsammans med studenterna så får jag möjlighet att hela tiden undersöka och fördjupa detta, säger Johan Forslund lektor i scenisk gestaltning och lärare vid skådespelarprogrammet.

Hej där, vem är du?

– Jag heter Johan Forslund och jag är skådespelare, lärare i scenframställning och sedan maj 2015 lektor i scenisk gestaltning på Teaterhögskolan vid LTU. Min egen skådespelarutbildning fick jag på The Neighborhood Playhouse i New York och Teaterhögskolan i Stockholm.

I vilka kurser möter studenterna dig?

– De kommer att möta mig i ämnet scenframställning vid flera tillfällen under sin utbildning.

Varför är det så roligt att undervisa?

– Av flera skäl. Jag är oupphörligt intresserad av skådespeleri och berättande och tillsammans med studenterna så får jag möjlighet att hela tiden undersöka och fördjupa detta. Arbetet är inspirerande och lärorikt och det finns alltid nya upptäckter att göra.

Vad vill du att studenterna ska få med sig från dina kurser?

– Jag vill medvetandegöra skådespelarens processer och uttryck. Uppmuntra studenterna att använda sin egen fantasi och kreativitet och ge dem konkreta verktyg för att kunna fortsätta att utveckla sitt skådespeleri och sina konstnärskap under ett helt yrkesliv.

Varför ska man läsa skådespelarprogrammet vid Luleå tekniska universitet?

– Mitt intryck är att här finns mycket engagerade studenter som har stora möjligheter att arbeta ostört och fokuserat med sin utveckling som skådespelare. Skolan är också unik i sin närhet till Norrbottensteatern med allt vad det innebär av samarbeten och möten med den professionella teatervärlden.