Hoppa till innehållet
Astrid Tägt
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

"Att skildra berättelser är det roligaste jag vet"

Publicerad: 13 februari 2019

Astrid Tägt studerar första året på skådespelarprogrammet. Hon är 29 år gammal och kommer från Stockholm.

Hej, vem är du?

​– Jag är en teaternörd som spenderar de flesta timmarna av dygnet på vår skola. När jag inte gör det så läser jag eller kollar på dåliga serier på Netflix och äter chips.

Varför läser du skådespelarprogrammet?

– Jag har velat bli skådespelare sedan jag var liten så därför har det varit självklart för mig att jag ville gå på Teaterhögskolan. Jag har sökt in till Teaterhögskolan sedan jag var 19 år, jag har ärligt talat tappat räkningen på hur många gånger, men nio år senare så lyckades jag äntligen pallra mig in. Att spela och berätta berättelser är det roligaste jag vet.

Vad är det roligaste med din utbildning?

– Att jobba ihop med mina klasskamrater och mina lärare. Vi är bara 8 stycken i klassen vilket är väldigt lyxigt. Lökigt, men sant, det roligaste är också att vi leker nästan hela dagarna, självklart lär vi oss massa teknik när det kommer till röst, sång och rörelse och vi jobbar mycket och långa dagar men allt det gör vi för att kunna leka fram berättelser tillsammans.

Vad är det mest utmanande?

​– Prestationsångesten, haha, men den kan jag inte beskylla skolan för. Alla lärare uppmuntrar oss till att testa, göra fel och våga misslyckas, vilket är toppen att de gör, men det är skillnad på att veta något intellektuellt och faktiskt känna det. På så vis känns det väldigt skönt att skolan är tre år så en har tid på sig att utforska och utvecklas.

Hur är det att plugga på Luleå tekniska universitet?

– Jag trivs väldigt bra på skolan. Våra lokaler ligger i samma hus som Norrbottensteatern vilket är väldigt lyxigt eftersom vi får följa deras arbete på så nära håll. Teaterhögskolan i Luleå är unik i Sverige på så vis, inte bara för närheten till en länsteater, utan också för dess samarbete. Nu i vår gör vår klass praktik på Norrbottensteatern och har sedan ytterligare en praktikperiod på olika teatrar runtom i Sverige i tvåan.

Vad gör studenterna på fritiden?

​– Vi är ju inte så många studenter på just Teaterhögskolan, vi är 17 stycken sammanlagt, så vi umgås mycket med varandra. Större delen av tiden är vi på skolan och antingen pluggar, repar eller bara hänger. Nu på vintern är det också härligt att vara ute på isen, om en har många lager kläder på sig. Vi tog en promenad för ett par helger sedan på isen ut till Gråsjälören, en ö en kort bit från Södra hamn, och åt våfflor där, det var idylliskt och härligt.

Har du något råd till den som funderar på att söka programmet?

– Det är lätt om en vill bli skådespelare och söker Teaterhögskolan, och speciellt om en söker många gånger, att sökandet i sig blir hela ens bild av vad teater är. Att jobba jättemycket, förbereda en text själv, visa upp det och sedan ska det bedömas av en jury. Men teater är skapande, en vilja att berätta, ifrågasätta, få folk att se saker från nya vinklar och perspektiv. Så glöm inte bort det och allt det roliga med det, spela i frigrupp, gå förberedande folkhögskolor och fortsätt att utvecklas och hitta vad just du tycker är kul med teatern och kör på det!