Hoppa till innehållet
Astrid Gislason
Astrid Gislason. Foto: Jakob Ekvall Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

" Låt lekfullheten driva dig"

Publicerad: 18 mars 2019

Astrid Gislason studerar första året på skådespelarprogrammet. Hon är 24 år gammal och kommer från Mölndal.

Hej, vem är du?

– Hej! Jag är en passionerad kulturälskare som (ÄNTLIGEN) kommit in på min drömutbilning, som bytt västkusten mot Norrbotten och som trivs väldigt bra med det. Teater har varit min grej länge nu. Innan jag pluggade här så gick jag först på folkhögskola (Sigtuna Folkhögskola) och sen på Skara Skolscen, två skolor som förberett mig ypperligt för denna vidareutbildning.

Varför läser du skådespelarprogrammet?

– I början av vår utbildning sa en av våra lärare något i stil med "Här lär ni er inte att bli konstnärer utan att bli hantverkare!" Det är ett konkret och omystiskt perspektiv som inspirerar mig väldigt mycket. Jag läser här för att ordentligt lära känna mig själv som skådespelare - Vad inspirerar mig? Vad utmanar mig? Vad skrämmer mig?  Hur jobbar jag som allra bäst? Utbildningen känns som en otrolig chans att i trygga rum utforska detta ordentligt.

Vad är det roligaste med din utbildning?

– SÅ MYCKET! Dels klassen, jag tycker att vi är en riktigt fin grupp som verkligen stöttar och uppmuntrar varandra. Dels pedagogerna, som är otroligt passionerade och lekfulla. De påminner oss gång på gång om att våga drivas av vår lust och det inspirerar mig mycket och väcker den där känslan från barndomen, det där nyfikna och kreativa som är anledningen till att jag från första början valt detta som yrke.

Vad är det mest utmanande?

– Att inte alltid ha kontroll. Att behöva tvinga sig utanför sin comfort zone för att utvecklas. Att inte alltid försöka vara "duktig" utan att våga be om hjälp när det behövs. Jag har sen jag var liten haft problem med prestationsångest i olika sammanhang, och det känns tufft men samtidigt viktigt att ge mig själv tid att se den i vitögat och skapa verktyg för hur jag kan hantera det i mitt framtida yrkesliv.

Hur är det att plugga på Luleå tekniska universitet?

– Jag trivs väldigt bra. Vi är en liten grupp (17 elever totalt på skolan) och tack vare det får vi en nära kontakt både med varandra och med våra lärare, vilket känns viktigt och väldigt tryggt. En fantastisk sak med Teaterhögskolan i Luleå är det nära samarbetet med Norrbottensteatern. Vi har lokaler vägg i vägg, delar fikarum och som elev gör du en första praktik i en Norrbottensteaternproduktion redan i årskurs 1 (i utbildningen ingår alltså 2 praktiktillfällen).

Vad gör studenterna på fritiden?

– Som sagt så är vi en liten grupp, och dessutom så är vi alla nya i Norrbotten. Vi är väldigt tighta och umgås mycket utanför skoltid. För min del så har detta varit den första "ordentliga" vintern jag någonsin upplevt (gråslaskiga gator i Göteborg räknas knappast...) så det har blivit en och annan riktigt drömmig skridskotur på isbanan som går runt en bit av stan. Dessutom är vi flera som tar danslektioner efter skolan (t.ex. tango och lindy hop) och via LTU tar extralektioner i sång och instrument.

Har du några tips till den som vill plugga på skådespelarprogrammet?

– Se detta som en möjlighet att utforska vem just du är som skådespelare. Försök befria dig själv från prestationstankar så mycket det bara går (helt sjukt svårt, men försök!) och leta rätt på den där barnsliga lusten och låt den lekfullheten driva dig. Ha roligt! Våga ha kul!