Hoppa till innehållet
Foto: Sean McLatchie Lewthwaite
Ivar Forsling. Foto: Sean McLatchie Lewthwaite Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

"Vårt samhälle skulle tyna bort utan kultur"

Publicerad: 19 februari 2019

Ivar Forsling studerar första året på skådespelarprogrammet. Han är 21 år gammal och kommer från Stockholm.

Hej, vem är du?

– Hej! Jag är en skådespelarstudent som är svårt förtjust i teater och scenkonst. Jag tycker om att läsa, skriva, lyssna på musik och grubbla på saker. Jag försöker vara så lyhörd, respektfull och ödmjuk som jag bara kan mot mina medmänniskor och förväntar mig att de ska vara desamma mot mig, jag tror att världen kan bli lite mer fredlig då samt att vi blir bättre på att älska oss själva och andra.

Varför läser du skådespelarprogrammet?

– Jag läser skådespelarprogrammet av fyra ganska enkla skäl: det är sjukt roligt, vårt samhälle skulle tyna bort utan kultur, jag vill undersöka den ständiga frågan om vad det innebär att vara människa samt att jag vill använda scenkonsten som ett nyskapande forum för att förändra, påverka och ifrågasätta de samhällen vi lever i idag och de skeva normer och förtryck som står till grund för dessa.

Vad är det roligaste med din utbildning?

– Förutom all fantastisk undervisning vi har så tycker jag att det absolut roligaste är att få pyssla med scenkonst varje dag i tre års tid och att få CSN för det, det känns oerhört privilegierat. Sedan tycker jag också att det är svinkul att skolan ligger vägg i vägg med Norrbottensteatern, det är ett väldigt fruktbart samarbete som är givande för bägge parter. Slutligen så tycker jag att det är helt underbart att få lära känna så många fina människor, det gör verkligen att man känner sig trygg och kanske framför allt att man utvecklas väldigt mycket själv som person.

Vad är det mest utmanande?

– För mig personligen är det mest utmanande att lämna mig själv ifred. Jag tror att de allra flesta scenkonstnärer någon gång har känt höga prestationskrav, tittat på sig själva utifrån eller slagit på sig själva. Jag tycker dock att skolan har en väldigt god inställning till detta och vi uppmuntras ständigt till att kasta oss ut, testa och "göra fel" utan att det på något sätt skulle vara dåligt eller med krav på prestation.  Egentligen är teater och skådespeleri ganska enkelt, men det är också det som gör det så svårt.

Hur är det att plugga på Luleå tekniska universitet?

– Jag tycker om att plugga på LTU, men det ska sägas att just Teaterhögskolan inte kommer i kontakt lika mycket med LTU som resten av universitetets studenter då Teaterhögskolan ligger inne i stan och själva campus ligger en bit utanför. Vi har inte supermycket kontakt med de andra studenterna, men vi har en väldigt god relation med varandra sinsemellan på skolan och är som en liten familj fylld av massvis med kärlek.

Vad gör studenterna på fritiden?

– Allt möjligt! Jag tror att många har den felaktiga bilden av Luleå som någon "håla" där det inte händer någonting, men Luleå är faktiskt en av Norrlands största städer och jag tycker att det händer lika mycket saker här som i de flesta andra storstäder. Fördelen med Luleå enligt mig är att man kan välja: vill man ha lugn, harmoni och natur finns närheten till det, men om man vill hitta på saker så finns det en mängd olika aktiviteter att välja mellan.

Har du något råd till den som funderar på att söka programmet?

1. Ta tillvara på tiden, tre år känns som lång tid men det går snabbare än vad man tror.

2. Kom ihåg att det är du som har valt att plugga den här utbildningen och att du pluggar den för din skull och inte för någon annans.  Det är din tid och det är du som bestämmer vad du vill göra med den.

3. Våga prova allt och kasta dig ut i det som är nytt, men ta bara med dig de saker som känns värdefulla för dig.

4. Ha kul! Även om teater är en allvarsam lek så glöms lekfullheten bort oftare än allvaret.