Tova Dalin
Tova Dalin. Foto: Lars Andersson Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

”Öppnar dörrar till en kul bransch”

Publicerad: 22 oktober 2019

Tova Dalin studerar andra året på Visuell gestaltning – digital design. Hon är 20 år gammal och kommer från Sundsvall.

Hej, vem är du?

– Hej, jag heter Tova. Jag kommer från utkanten av Sundsvall och flyttade upp till Skellefteå direkt efter studenten. På gymnasiet gick jag teknikprogrammet med inriktning design och produktutveckling. Jag trivs med utbildningen och det har fungerat bra att studera på annan ort. På fritiden gillar jag att spela datorspel, se på film och läsa.

Varför läser du visuell gestaltning – digital design?

– Jag hade svårt att bestämma mig mellan spel- eller filmindustrin och kände att den här utbildningen höll alla dörrar öppna för ett jobb i en kul bransch. Det är roligt att vi får möjligheten att testa på allt möjligt inom datorgrafik och design.

Vad är det roligaste med din utbildning?

– Jag tycker om att vi får testa på en mängd olika saker i varje kurs och jag lär mig väldigt mycket väldigt snabbt. Utbildningen är konstnärligt riktad vilket ger möjligheten att få vara kreativ och få jobba med roliga uppgifter. Vi har ett bra samarbete i klassen och hjälps åt mycket och ger feedback till varandra så att vi alla kan utvecklas.

Vad är det mest utmanande?

– Det är ett högt tempo i utbildningen, vilket gör att man lär sig mer men också att man behöver lägga ner mycket tid på studierna. Vissa kurser kräver att man lägger extra mycket tid på skolarbetet men då är det värt att komma ihåg att vi faktiskt går den här utbildningen för att vi tycker det är roligt.

Hur är det att plugga på Luleå tekniska universitet i Skellefteå?

– Det har fungerat bra och jag trivs med utbildningen, det som är skönt med att studera i Skellefteå är att det är en lite mindre ort som har nära till allt. Det var lite av en omställning att gå från gymnasiestudier till att börja plugga på universitet men man vänjer sig fort vid tempot.

Vad gör studenterna på fritiden?

– Det är många som flyttat hit från andra orter så vi umgås mycket gemensamt i klassen och även med studenter från andra utbildningar. Vi har en engagerad studentförening som håller i sittningar och andra aktiviteter.

Har du några tips till den som vill plugga digital design?

– För att få ut det mesta av utbildningen krävs det att man är beredd att lägga ner mycket tid. Det är alltid bra att utmana sig själv för ju mer man tar för sig av utbildningen desto mer får man med sig ut i arbetslivet. Det krävs en del självdisciplin för att hinna med allt, men var inte rädd att fråga om hjälp om du fastnar med en uppgift.